Τουρκία και Ρωσία σε πορεία σύγκρουσης για τον Εύξεινο Πόντο και τους Τάταρους της Κριμαίας
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε τη μεταστροφή την Άγκυρας προς τις ΗΠΑ, η οποία υλοποιείται ειδικά το τελευταίο διάστημα και αυτό δεν έχει ξεφύγει από τις “κεραίες” των Ρώσων, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως για πρώτη φορά την Άγκυρα για τις ασκήσεις με αμερικανικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο.

Σε πρόσφατη ενημέρωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στα ύδατα του Εύξεινου Πόντου στοχεύουν ξεκάθαρα κατά της Ρωσίας.

Η απάντηση των Τούρκων στο ρωσικό ΥΠΕΞ μέσω Τσαβούσογλου έγειρε θέμα Τάταρων στην Κριμαία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία άρχισε να αντιμετωπίζει την Κριμαία πλέον ως επικράτειά της.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που υλοποιούνται στο έδαφος της Κριμαίας και τα βλέπει ως… απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα.

Έτσι, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα δεν ανησυχεί μόνο για την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά επίσης απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει να διώκει τους Τάταρους.

«Ζητούμε να τερματιστεί αυτή η πρακτική σε σχέση με τους Τάταρους της Κριμαίας, που είναι ο αυτόχθονες πληθυσμοί της χερσονήσου της Κριμαίας», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, επικαλούμενη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Τέτοιες ανακοινώσεις εκ μέρους της Τουρκίας μπορούν να χαρακτηριστούν όμως ως ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, ειδικά επειδή η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ενέργειες των Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας στην Κριμαία στρέφονται αποκλειστικά κατά του ριζοσπαστικού πυρήνα διαφόρων οργανώσεων, ο οποίος ενέχει κίνδυνο για τα συμφέροντα της Ρωσίας”, τονίζει Ρώσος ειδικός .

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι τέτοιες ανακοινώσεις από την Τουρκία μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και ως τελεσίγραφο της Άγκυρας, καθώς οι απόπειρες ενίσχυσης της επιρροής της Τουρκίας στους Τάταρους της Κριμαίας δεν γίνονται δεκτές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Μόσχα, εάν κρίνει απαραίτητο θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση της Άγκυρας.
«Η γενοκτονία του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων είναι ένα πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα. Είναι καλύτερο για την Τουρκία να δώσει προσοχή στη συμπεριφορά της παρά να παρεμβαίνει στις υποθέσεις ενός άλλου κράτους», τονίζει Ρώσος ειδικός.

Η Τουρκία, εκτιμούν κύκλοι στη Ρωσία, παίζει ένα παιχνίδι αντιπαλότητας με την Μόσχα, για να δείξει την αφοσίωση της στις ΗΠΑ, με σκοπό την παραλαβή των αεροσκαφών F-35.

Άλλες εκτιμήσεις φέρουν τους Τούρκους να κάνουν αλλαγή γεωπολιτικής πορείας (τώρα που έσφιξαν τα πράγματα και στο εσωτερικό) με σκοπό την αποκόμιση όσο τον δυνατών περισσότερων ωφελημάτων από τις δράσεις των τουρκικών δυνάμεων σε Λιβύη και Συρία.

Η Δύση όμως έχει τα δικά της σχέδια και πολύ σύντομα θα δούμε την κουρδική ομοσπονδία στη Συρία, την οποία θα ακολουθήσουν οι Ιρακινοί Κούρδοι και τέλος οι Κούρδοι στην ΝΑ Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »