Η διπλωματία των Ενόπλων Δυνάμεων
Σε ψυχολογικό “παιχνίδι” μεταφράζεται η “προθυμία” της Άγκυρας για διάλογο, τη στιγμή που η επόμενη πρόκληση αναμένεται με αυξημένη επιθετικότητα και ένα νέο στρατιωτικό μέτωπο κλιμακώνεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο.

Τα ελληνικά επιτελεία παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις και σχεδιάζουν προσεκτικά την ελληνική αντίδραση απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή προκύψει από τη γείτονα, καθιστώντας σαφές σε όλους πως οι Έλληνες δεν παραχωρούν τίποτα και είναι έτοιμοι για όλα.

“Απασφάλισαν” οι Γερμανοί: “Γκριζάρουν” το Αιγαίο και “χαρίζουν” τα νησιά μας στην Τουρκία
Προβλέπονται άμεσα νέες κρίσιμες ώρες με τη γείτονα, όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας ή ο τυχόν επερχόμενος διάλογος θα διαλύσει τα «σύννεφα» στις σχέσεις των δυο κρατών;

Η ρεαλιστική απάντηση ανώτατων αξιωματικών που διαβάζουν κάθε μέρα τις προθέσεις της Άγκυρας, είναι πως ναι, θεωρείται βέβαιο ότι η γείτονα θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην πολιτική των κανονιοφόρων, όχι δηλαδή πως την έχει εγκαταλείψει κι αυτό φαίνεται με την πειρατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ «καρφώνει» και πάλι πιθανές συνομιλίες, για τις οποίες ωστόσο οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έως τώρα δηλώνουν πλήρη άγνοια κυρίως επειδή πριν καν αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες προηγείται ανταλλαγή εγγράφων κάτι που δεν έχει συμβεί έως τώρα.
Πάντως οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας θυμίζουν έντονα εκείνες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτός ήταν ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Άγκυρας που αποκάλυψε τις μυστικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο.

Κατά συνέπεια μπορεί και αυτό το «deal» να έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, που δεν έχουν καμία σχέση με το Επιτελείο.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως οι συζητήσεις των ΜΟΕ έχει φανεί εδώ και χρόνια ότι δεν οδηγούν πουθενά και περισσότερο θυμίζουν απ’ ένα σημείο και μετά «φιλολογικό σαλόνι» με πολλές διαφωνίες σε επίπεδο κυρίων και πολλά χαμόγελα «κατανόησης» που μετά το πέρας των συνομιλιών τα πάντα έχουν ξεχαστεί από την τουρκική πλευρά, αναφέρει το Hellas Journal.

Απόδειξη αποτελούν οι μόνιμες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και οι έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων.

Αλλά την ώρα που ο κ. Ακάρ αναφέρεται σε επικείμενες συνομιλίες και ΜΟΕ από την άλλη πλευρά η φωνή του Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει την γνωστή προκλητική ρητορική στο προσκήνιο.
Και όταν ομιλεί ο πρόεδρος, ουσιαστικά ο λόγος του είναι και το νεύμα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους Αξιωματικούς να σχεδιάζουν τις επόμενες παραβατικές ενέργειες.

Βέβαια το Μπαϊράμι αυτών των ημερών θα κρατήσει χαμηλά τον πήχη στις παραβιάσεις και ότι άλλο έχουν σκεφτεί οι Τούρκοι Επιτελείς. Στη συνέχεια όμως, επανερχόμαστε σιγά- σιγά στην «κανονικότητα» του Αιγαίου…

Στο ελληνικό Επιτελείο βλέπουν ήδη το νέο εκβιασμό που θέτει η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επανέλαβε και πάλι τα περί τουρκικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο, Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Αν το νέο παραλήρημα Ερντογάν θέτει σε νέο συναγερμό τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή όχι, οι ίδιοι οι Επιτελείς σημειώνουν ότι η εγρήγορση είναι η εντολή της ηγεσίας προς τα στελέχη κι αυτή υλοποιείται με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, γεγονός που φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ελληνοτουρκική συνάντηση για απεικόνιση συνόρων στο “Μελισσοκομείο” του Έβρου
Μπορεί πολλά να ειπώθηκαν ή και να διέρρευσαν από συγκεκριμένους κύκλους, ότι δήθεν η κυρία Μέρκελ ήταν το «χέρι του Θεού» που αποσόβησε το ξέσπασμα αυτής της Ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε την αλήθεια στον Ταγίπ Ερντογάν, πως οι Έλληνες δεν αστειεύονται πλέον.

Άλλωστε οι Τούρκοι Επιτελείς μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, έβλεπαν δηλαδή την διάταξη του Ελληνικού Στόλου (χωρίς τους κρυμμένους άσσους) που ήταν πανέτοιμος να εξαπολύσει σημαντικά πλήγματα στον αντίπαλο εφόσον παραβίαζε την κόκκινη γραμμή της Αθήνας.

Η Άγκυρα δεν έβλεπε για μέρες τους μεγάλους σχηματισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας που έκαναν ασκήσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του ουρανού του Αιγαίου. Και εκεί καταλάβαιναν πως τα Ελληνικά μαχητικά ήταν όλα φορτωμένα με σίδερο αλλά και έξυπνα όπλα, έτοιμα να πλήξουν στρατηγικούς στόχους.

Οι καταγραφές έδειχναν επίσης και τις μετακινήσεις του Στρατού Ξηράς, οι πάντες εκτός μονάδων σε χώρους διασποράς.

Αυτό ήταν το αποτρεπτικό μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων που μούδιασε την Άγκυρα και την οδήγησε σε μια αναδίπλωση και στην προσαρμογή του καλού της προσωπείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ένοπλες Δυνάμεις ως μέρος της εξωτερικής πολιτικής δίνει στην Αθήνα προβάδισμα σε οποιονδήποτε διάλογο.

Η διπλωματία σημείωναν πηγές πως πρέπει να έχει μαζί της τα στρατιωτικά γαλόνια ώστε να υπενθυμίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και ότι ουδείς μπορεί να επιβουλεύεται ούτε ξηρά αλλά ούτε και τα γαλάζια Ελληνικά νερά ούτε του Αιγαίου ούτε της Μεσογείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »