Σε ετοιμότητα το ΠΝ
Στη διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Αθήνα για να αντικρούσει τις αυξανόμενες και ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ, ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.

«Θα προσπαθήσουμε όπως όλους αυτούς τους μήνες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και κοινή αντίληψη σε πολλά πράγματα με την Αίγυπτο» τόνισε, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες και η κατάσταση είναι πολύπλοκη με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. «Στόχος ήταν να πιάσουμε μετά την Ιταλία το νήμα με την Αίγυπτο» πρόσθεσε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης: Ισχυρό όπλο έναντι της Τουρκίας
Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό απέναντι στις τουρκικές απειλές
Με μια σειρά ασκήσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας αλλά υψηλού συμβολισμού το Πολεμικό Ναυτικό απαντά στις τουρκικές απειλές την ώρα που οι γείτονες προκαλούν με δηλώσεις περί «άσχημου αστείου» αναφερόμενοι στο αποφασιστικό μήνυμα που εκπέμπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Από χθες και τις επόμενες εβδομάδες Μονάδες του Στόλου ξεκινούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του Αιγαίου ενώ ακόμα και τα πλοία τα οποία βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και κρίσιμες περιοχές συμμετέχουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση.

Ο στόχος είναι διπλός. Να παραμείνει από τη μια σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο του Στόλου και ταυτόχρονα να φτάσει το μήνυμα στους γείτονες ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ετοιμοπόλεμα παντού στο Αρχιπέλαγος και κυρίως εκεί όπου η Άγκυρα απειλεί με τετελεσμένα. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με μια σειρά πλέον από ξεκάθαρες απειλές για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας αυξάνει το επίπεδο εγρήγορσης του Στόλου που θα κληθεί να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη απόπειρα αμφισβήτησης.

Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση
Σε ετοιμότητα για έναν «καυτό» Ιούλιο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι επιτελείς σε Μαξίμου, «Πεντάγωνο» και υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται και καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για την απόκρουση μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης που θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναλυθεί τρία πιθανά σενάρια για το πού ενδέχεται να αποστείλει η Αγκυρα ένα ερευνητικό σκάφος, όπως φαίνεται να είναι ο δικός της σχεδιασμός. Και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να απαντήσει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης κινείται στη βάση ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες, αναφέρει το in.gr

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πιθανότητα η Αγκυρα να επιλέξει να στείλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού συμφώνου, για λογαριασμό όμως της Λιβύης και της κυβέρνησης Σάρατζ. Ερντογάν και Σάρατζ συναντήθηκαν ξανά στην Αγκυρα την περασμένη Πέμπτη και δεν αποκλείεται να συμφώνησαν σε ένα σχέδιο παγίδευσης της Αθήνας. Αν η κυβέρνηση Σάρατζ δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤPAO, η Ελλάδα θα έχει απέναντί της – πολιτικά και νομικά – τη Λιβύη και θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον λίβυο ηγέτη, με τον οποίο δεν διατηρεί σχέσεις.

Αναλαμβάνει δράση & το Τελ Αβίβ: “Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα-Ισραήλ”
Μία δεύτερη πιθανότητα είναι η Τουρκία να προκαλέσει με έρευνα πολύ κοντά στην Κρήτη, κάτω από τον Νομό Λασιθίου. Σε σημείο δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει «σημαδέψει», όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό Οικόπεδο 15, το οποίο έχει οριοθετήσει για έρευνες η Ελλάδα νότια του Λασιθίου. Μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο υποστήριζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε έρευνες σε αυτό το σημείο, αλλά και στο Οικόπεδο 20, που βρίσκεται χαμηλότερα, σε περιοχή «που θέλει να καταπατήσει η Ελλάδα».

Είναι πιθανό και ένα τρίτο σενάριο. Μπορεί η κυβέρνηση Σάρατζ να αναθέσει έρευνα στην ΤPAO κοντά στο όριο της οιονεί ελληνικής – λιβυκής ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει οριοθετηθεί.

Τα σχέδια αποτροπής

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» πάντως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα. Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντήσει ταχύτατα και να είναι ένα βήμα μπροστά. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, τρία είναι και τα βασικά στάδια της ελληνικής αντίδρασης:

Αν η Αγκυρα επιχειρήσει «εισβολή» ερευνητικού της σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα θα χαράξει άμεσα «κόκκινη γραμμή» με την αποστολή φρεγάτας. Η παρουσία της ελληνικής μονάδας – όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» – θα στείλει έμπρακτο μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει μία πρόκληση.
Ακόμη πιο δυναμική θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό αποπειραθεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πολεμικών πλοίων. Εκτός από ελληνική φρεγάτα θα υπάρχει ισχυρή παρουσία και παρακολούθηση από πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και υποστήριξη από την Αεροπορία.

Οσο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου, θα σημάνει «συναγερμός» στις Ενοπλες Δυνάμεις με την κάθοδο πολλαπλών μέσων στο σημείο και την ενεργοποίηση σχεδίων για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »