Κλιμακώνει η Άγκυρα μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία
Νέα κρίση δημιουργούν οι Τούρκοι στην περιοχή του Καστελόριζου, καθώς απέπλευσαν από το Ακσάζ τουλάχιστον 14 πλοία τα οποία «απλώνονται» στην επίμαχη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου, όπου η Άγκυρα παρανόμως ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται, όπως πάντα, σε επιφυλακή, ενώ στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων διαρκώς.

Σύμφωνα με το militaire, σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών, ενώ στην Άγκυρα αναμένεται υπουργικό συμβούλιο.

Κλιμάκωση “βλέπει” το ελληνικό Επιτελείο: Προς “θερμό επεισόδιο” εντός Αυγούστου
Μετά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ, παρατηρείται διάχυτος ο εκνευρισμός στην Άγκυρα, με επιθετική ρητορική και προκλητικές ενέργειες να αποτελούν την πάγια τακτική του Ερντογάν και του επιτελείου του.

Πάντως, όπως αναφέραμε νωρίτερα, σε αυξημένη ετοιμότητα έχει θέσει, για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, τον στόλο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπειτα από πληροφορίες που υπάρχουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αναμένεται να δοθεί εντολή απόπλου του ερευνητικού πλοίου “Oruc Reis” για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αφορά το ενδεχόμενο το “Oruc Reis” να αναχωρήσει αύριο η μεθαύριο από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί εν συνεχεια στη θαλάσσια περιοχή που από τις 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX για δεύτερη φορά η Άγκυρα.

Η Τουρκία ξεκίνησε και πάλι τις απειλές για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προσπαθώντας να επαναφέρει τις εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου.

Το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε δίωρη ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατα τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »