Αλλάζουν όλα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο
Ηαγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης.

Αύριο Πέμπτη 17, Δεκεμβρίου ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς των γαλλικών Rafale εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις. ευρώ.

Το πρώτο -ελαφρώς μεταχειρισμένο- Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2021. Κάθε μήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, με τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale. Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική αεροπορία και τα υπόλοιπα καινούργια.
Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία πο πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που θα αναλάβουν την πτήση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. Οι τέσσερις πρώτοι έλληνες χειριστές που θα πιστοποιηθούν για την πτήση των Rafale ως πιλότοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους για να καταστούν εκπαιδευτές των νέων ιπτάμενων που θα ενταχθούν στην μοίρα των Rafale.

 

Τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν από την Μοίρα 332 στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale F3R θα έρθουν στην Ελλάδα με πλήρη φόρτο οπλισμού, πυραύλους Meteor και Exocet, θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους αέρος-αέρος Mica και το στρατηγικό όπλο των πυραύλων Scalp που ήδη βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο και αναμένεται να πιστοποιηθεί από τους Γάλλους κατασκευαστές για να παραταθεί ο χρόνος της επιχειρησιακής ζωής τους.

Oι κινήσεις του ΓΕΕΘΑ

Tο ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας έτρεξε τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες να είναι έτοιμη η σύμβαση υπογραφής με την Γαλλία.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το απόρρητο πρόγραμμα των όπλων. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται το ποσό, περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αναφέρεται ο αριθμός των πυραύλων Meteor που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία, ούτε και η αύξηση του αποθεματικού των στρατηγικών πυραύλων SCALP EG, είτε μέσω επαναπιστοποίησης είτε μέσω αγοράς επιπλέον αριθμού. Οι όποιες πληροφορίες, μάλιστα ακόμη και για την προμήθεια επιπλέον πυραύλων ΜΙΚΑ, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 150 προγράμματα αξίας 11,3 δισ.». Για το 2021 προβλέπονται δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ​

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »