Σημαντική εξέλιξη
Οι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες πρόσκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει σχετικά την επιτροπή η οποία συνεδριάζει στις 13:00.

Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά εντός της επόμενης τριετίας.

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021 ενώ τα επόμενα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του 2022. Το καλοκαίρι του 2023, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale.

Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

Οι λεπτομέρειες του deal

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, έπειτα από από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών «Rafale» εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Γιατί συμφωνήθηκε η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »