“Παγίδα” Σίσι – Χαφτάρ στα σχέδια της Άγκυρας
Όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά με την επομένη τουρκική πρόκληση μετά το τουρκικό “κάζο” με το Λήμνος στην Α.Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα όπως φαίνεται προετοιμάζεται να επιτεθεί σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιο ειδικό σε αμυντικά θέματα με το όνομα Μ. Μανσούρ, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ελήφθη πριν από λίγες ώρες από τον στρατηγό Χαφτάρ και το οποίο παραδόθηκε από τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Φήμες θέλουν την τουρκική εκστρατευτική δύναμη με την βοήθεια μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και μαχητικών F-16 να ετοιμάζει επίθεση περιορισμένης διάρκειας, κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Η Τουρκία σύμφωνα με αυτό το σενάριο θέλει να τεστάρει την αντίδραση της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας αρχικά την ελεγχόμενη από τους αντάρτες αεροπορική βάση Al-Jufra στη Λιβύη ως νέο στρατιωτικό στόχο, την ίδια στιγμή που το Κάιρο την έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας για αιγυπτιακή στρατιωτική εισβολή σύμφωνα με το Washington Examiner.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) έχει υποχωρήσει από τα βορειοδυτικά της χώρας, αφού η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με την υποστήριξη της Τουρκίας, προώθησε τις δυνάμεις της.

Η GNA αναφέρει ότι θα σταματήσει την προέλαση μόνο αφού καταληφθούν η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα στις ακτές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi να απειλεί με άμεση στρατιωτική επέμβαση.

“Η τουρκική κυβέρνηση δοκιμάζει τον Αλ Σίσι εδώ προσπαθώντας να καταλάβει πόσο σοβαρές είναι οι προειδοποιήσεις του”, δήλωσε ο Tom Rogan.

«Μια άμεση στρατιωτική παρέμβαση του Καΐρου είναι μη πιθανή, διότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η κατασκευή του Αιθιοπικού φράγματος που απειλεί την παροχή νερού από τον Νείλο στη χώρα, ενώ θα προκληθούν και νέες οικονομικές προκλήσεις για τη διατήρηση των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Ρόγκαν.

Τουρκία και Αίγυπτος ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην Ανατολική Μεσόγειο αφού Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν ναυτική συμφωνία την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τα εδαφικά της δικαιώματα.

“Οι εντάσεις αυξάνονται και ούτε η Τουρκία ούτε η Αίγυπτος φαίνονται πρόθυμες να υποχωρήσουν”, δήλωσε ο Ρόγκαν.
Εκτίμηση είναι ότι ο Αμερικανός ειδικός δεν φαίνεται να κατανοεί ότι ο Αλ Σίσι αγοράζει όπλα και εξοπλίζεται σαν «αστακός» εδώ και μεγάλο διάστημα για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο της επικείμενης τουρκικής πρόκλησης διότι ξέρει με ποιόν έχει να κάνει.

Ο ίδιος ως πρώην στρατηγός γνωρίζει ότι αν δεν αντιδράσει σε οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων θα χάσει μελλοντικά ακόμα και την εξουσία του.

Σύμφωνα με προχθεσινό άρθρο μας, δορυφορική εικόνα δείχνει την μετακίνηση ισχυρότατων χερσαίων αιγυπτιακών δυνάμεων (όπως φαίνεται οι οποίες δήθεν εκτέθηκαν σε δορυφόρους, κάτι που μάλλον το επιδίωξε η αιγυπτιακή πλευρά) στην γνωστή βάση Σίντι Μπαρανί κοντά στα σύνορα με την Λιβύη.

Το Κάιρο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ειδικά μετά την νέα σύμπλευση Ερντογάν-Τραμπ στην Λιβύη.
Στην νέα πραγματικότητα Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, και ΗΑΕ ετοιμάζουν μια μυστική «έκπληξη» στην τουρκική προέλαση, την οποία θέλουν να σταματήσουν πάση θυσία αλλιώς θα χάσουν οι ίδιες τα δικά τους γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα, τόσο απλά και κατανοητά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »