‘Ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι κυρώσεις!”
Ολοκληρώθηκε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Χάικο Μάας να τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται».

Αναλυτικά
Ο Μπορέλ σημείωσε πως κατά το άτυπο συμβούλιο συζητήθηκαν πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η λίστα όμως θα καταρτιστεί πλήρως τον Σεπτέμβριο.

«Καλές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σε ότι αφορά την Τουρκία ο Ζόζεπ Μπορέλ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. Είπε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο και πιστεύει ότι πρέπει η Αγκυρα να απέχει από προκλητικές μονομερείς ενέργειες. Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσει ο διάλογος.

Όπως είπε υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Χαιρέτησε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.

Ανακοίνωσε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση των ΥΠΕΞ να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να επιταχυνθεί η εργασία για να προστεθούν και άλλα άτομα (που θα προτείνει η Κύπρος) σε αυτά που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Με λίγα λόγια κυρώσεις σε κανά μήνα και βλέπουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »