“Εκρηκτική” η ατμόσφαιρα – Απόλυτα προετοιμασμένο και ψύχραιμο το ΠΝ
Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει θέσει, για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, τον στόλο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπειτα από πληροφορίες που υπάρχουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αναμένεται να δοθεί εντολή απόπλου του ερευνητικού πλοίου “Oruc Reis” για τη διεξαγωγή σεισμόγραφικών ερευνών εντός της ελληνικης υφαλοκρηπίδας.

Κινητικότητα στο τουρκικό ΠΝ; – Επιδιώκουν κρίση στο Αιγαίο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αφορά το ενδεχόμενο το “Oruc Reis” να αναχωρήσει αύριο η μεθαύριο από το λιμάνι της Ατταλειας με στόχο να κατευθυνθεί εν συνεχεια στη θαλάσσια περιοχή που απο τις 21 Ιουλίου εως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX για δεύτερη φορά η Αγκυρα. Η Τουρκία ξεκίνησε και πάλι τις απειλές για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προσπαθώντας να επαναφέρει τις εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου.
Με το βλέμμα στο Καστελόριζο οι ΕΔ

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε αναμονή των κινήσεων πλοίων του τουρκικού στόλου για την άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου (10 και 11 Αυγούστου), μια ναυτική εκπαίδευση που έχει προαναγγελθεί μέσω navtex (1016/20) αρκετές ώρες πριν γίνει γνωστό το ταξίδι αστραπή του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και την υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Τουρκία εκδίδει ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με πυρά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Πολλές από αυτές μένουν απλώς αναγγελίες γιατί κανένα πολεμικό πλοίο δεν εμφανίζεται στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες για να κάνει πυρά.

Αυτή τη φορά όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά κι αυτός είναι ο λόγος της αυξημένης ετοιμότητας που υπάρχει τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις δυνάμεις φρούρησης του νησιού και των φυλασσόμενων νησίδων, Ρω και Στρογγύλη.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι «σημαδεμένη» από την Τουρκία κι αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Κινήσεις σύγχυσης από το Oruc Reis

Το ερευνητικό Oruc Reis ενώ ήταν δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας και πάλι έλυσε κάβους. Βρίσκεται ξανά αγκυροβολημένο, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που ήταν τις προηγούμενες ημέρες ενώ δίπλα του έχει τα δυο βοηθητικά σκάφη.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν τον Ιούλιο, όταν δηλαδή το σεισμογραφικό ετοιμάζονταν για τον απόπλου του, ήταν ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν τουρκικές φρεγάτες. Τα πλοία αυτά βρίσκονται στα νότια της Τουρκίας κι αυτά δεμένα σε λιμάνια.

Πάντως η κίνηση λίγων μέτρων του ερευνητικού της Τουρκίας, θυμίζει έντονα την προηγούμενη τεχνητή κρίση που δημιούργησε η Τουρκία με την έκδοση της navtex.
Και τότε η Άγκυρα περισσότερο θέλησε να εκβιάσει αλλά και να παίξει με τα νεύρα και τ’ αντανακλαστικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Πιθανό η μετακίνηση αυτή στο αγκυροβόλιο να είναι κάτι παρόμοιο και γι’ αυτό παρακολουθείται.

Σε δίωρη ετοιμότητα το ΠΝ – Το βλέμμα στραμένο στο Καστελόριζο
Την ίδια στιγμή το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε δίωρη ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατα τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »