Καταιγιστικές οι εξελίξεις
Όλοι και όλα φέρονται να καταλήγουν τελικά στο πολύ πιθανό σενάριο απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος, και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Χαφτάρ-Σάρατζ.

Για του λόγου το αληθές η ιταλική εφημερίδα la Repubblica, ανέφερε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βεγγάζη μετέφερε πρόταση του Αλ Σαράτζ στον στρατηγό Χ.Χαφτάρ για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού ως μια πολιτική λύση.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, η προσφορά προς τον Χαφτάρ να διορίσει πρωθυπουργό έχει «χιλιάδες ελαττώματα», καθώς ο στρατηγός, «θα διορίσει είτε έναν που θα ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, επομένως θα γινόταν αντίπαλος, είτε θα επέλεγε κάποιον πολύ αδύναμο που θα γινόταν όμηρος των ορέξεων του.»

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι «η μετάβαση της εξουσίας από τον έναν αρχηγό της κυβέρνησης στον επόμενο χωρίς συνολική συμφωνία, θα οδηγήσει σε μια πολύ σκληρή ζωή για τον οποιονδήποτε υποψήφιο.»

 

Η ουσία είναι ότι πιθανότατα Σάρατζ και Χαφτάρ είδαν και κατανόησαν ότι θα πρέπει να βρουν λύση μόνοι τους, αφού διώξουν όλες τις ξένες πολιτοφυλακές και τους μισθοφόρους μαζί με τους Τούρκους βέβαια.

Από την άλλη πλευρά πυρ και μανία είναι η Άγκυρα, αφού η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε αεροπορική εταιρεία της Συρίας για να στείλει μισθοφόρους στον στρατηγό Χαφτάρ, με τη Γαλλία και τα ΗΑΕ να την υποστηρίζουν.

“Τα ΗΑΕ, η Ρωσία και η Γαλλία εργάζονται παράλληλα για να εκδιώξουν τις τουρκικές δυνάμεις. Οι τελευταίες κινήσεις που έχουν υλοποιήσει οι τρεις δυνάμεις στοχεύουν κυρίως στην αποστολή περισσότερων μισθοφόρων μαχητών, που αφορούν μέλη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, Ρώσους μισθοφόρους της Wagner και Σουδανούς παραστρατιωτικούς”, αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Ο Δρ Guma el Gamaty, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του (GNA) στη Βορειοδυτική Αφρική, δήλωσε ότι υπάρχουν “αναφορές μαρτύρων” από την περιοχή της Βεγγάζης που δείχνουν ότι οι πτήσεις της εταιρείας Cham Wings χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μισθοφόρων στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Γνωρίζουμε και έχουμε επιβεβαιώσει αναφορές από τις ΗΠΑ ότι τα ΗΑΕ χρηματοδοτούν αυτούς τους μαχητές που φτάνουν από τη Συρία στη Βεγγάζη, ενώ υπάρχει σαφής συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Ρωσίας για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένων όπλων και μαχητών”, δήλωσε ο Γκάματι, ο οποίος είναι επίσης ακαδημαϊκός και πολιτικός επικεφαλής του πολιτικού κόμματος Τάγκιερ στη Λιβύη.

Ο Γκάματι είπε, δεδομένου ότι τα ΗΑΕ έχουν μεγάλες επενδύσεις στη Γαλλία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης για τα γαλλικά όπλα, το κράτος αυτό του Κόλπου έχει «ωθήσει τη Γαλλία να υποστηρίξει το Χαφτάρ», δημιουργώντας μια άτυπη τριπλή συμμαχία.

Τα σχέδια της Ρωσίας για ενίσχυση των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ στη Λιβύη με μισθοφόρους και μαχητές του καθεστώτος Άσαντ, έχουν επιβεβαιωθεί τόσο από περιφερειακά όσο και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία διαθέτει ειδικά στρατόπεδα στη Συρία για να εκπαιδεύει μισθοφορικές ομάδες τις οποίες εφοδιάζει με όπλα. Η Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε συμφωνία με μισθοφόρους που υπάγονται στο καθεστώς Άσαντ στη νότια πόλη Κουουνίτρα της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο όλο σχέδιο έχουν εμπλακεί και Ιρανοί από τις ταξιαρχίες “Fatimiyyun”, “Zeynebiyyun” και “Ιερουσαλήμ”. Όλοι αυτοί εκπαιδεύονται σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Λατάκεια της Συρίας, και μετά αποστέλλονται στη Λιβύη για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη πολεμική αντιπαράθεση στην Λιβύη, Σύριοι Τζιχαντιστές θα πολεμούν Σύριους κυβερνητικούς σε μαι επανάληψη του πολέμου της Συρίας, κάτι όμως που δεν επιθυμούν ΗΠΑ , ΕΕ.

Αντιπροσωπεία Λίβυων αξιωματούχων στην Αίγυπτο

Μια μεγάλη σε αριθμό αντιπροσωπεία της Λιβύης, αποτελούμενη από 75 εκπροσώπους όλων των πόλεων της νότιας Λιβύης, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου σήμερα Τρίτη για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με αρκετούς Αιγύπτιους αξιωματούχους, με θέμα την κρίση στην χώρα και τα μέσα για την επίλυση της.

Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες από τις νότιες πόλεις της επαρχίας Fezzan, που αντιπροσωπεύουν όλα τα κοινωνικά στρώματα στην Λιβύη.

Η αιγυπτιακή εθνική επιτροπή που ασχολείται με την κρίση της Λιβύης είναι έτοιμη να ακούσει τα αιτήματα των μελών της αντιπροσωπείας.

Το μέλλον της Λιβύης είναι στα χέρια του λαού της που πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς την ορθή κατεύθυνση το ταχύτερο δυνατό, διότι διαφορετικά η επόμενη πολεμική εμφύλια αναμέτρηση θα είναι απλά τρομερή και θα αφήσει πίσω της πολλούς νεκρούς και πολύ μεγάλες καταστροφές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »