Οι Αμερικάνοι προειδοποιούν τους Τούρκους για τις πανίσχυρες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Μια ακόμη αδιαμφισβήτητη ομολογία ενός εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών ΜΜΕ για την τρομερή δύναμη της ελληνικής ΠΑ καθώς και του στρατού ξηράς, σε περίπτωση πιθανής πολεμικής συγκρούσεως με την Τουρκία είχαμε σήμερα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ερντογάν ευρίσκεται πιθανότατα σε πλήρη απόγνωση λόγω των πολλών και διαφορετικού τύπου προβλημάτων, και αναζητά “νίκες” για να μείνει “γατζωμένος” στην εξουσία.

Κατεχόμενα: Τουρκικές δυνάμεις επιπέδου σώματος στρατού & αεροναυτική βάση
Το ΜΜΕ με έδρα την Ουάσιγκτον, το τονίζουμε αυτό, αναφέρει ότι “ο Ερντογάν τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του χρησιμοποιώντας το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας για να αποτρέψει την Ελλάδα να διαφυλάξει τα δικαιώματα της σε ΝΑ Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος πιθανόν ελπίζει ότι αυτό το παιχνίδι που ετοιμάζει στην Α.Μεσόγειο θα τον ενισχύσει στο εύθραυστο εσωτερικό του, πλασάροντας τα γνωστά υπερεθνικιστικά συναισθήματα.

Αυτό το δεύτερο σημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Ερντογάν.

Χάνοντας στον τομέα της οικονομίας ευρισκόμενος ταυτόχρονα κλεισμένος στο παλάτι των 1.000 δωματίων, ο Ερντογάν απέτυχε να ολοκληρώσει το πολύ αναγκαίο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που απαιτούσε η χώρα.

Την όλη κατάσταση έκανε χειρότερη η πανδημία του κορονοϊού, η οποία “βούλιαξε” κυριολεκτικά η ζωτική τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας για φέτος το καλοκαίρι.

Έτσι, έχουμε ραγδαία πτώση της λαϊκής υποστήριξης του κόμματος AKΡ του Ερντογάν, και ένα παιχνίδι με τους υπερεθνικιστές θα προσέφερε στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία να εδραιωθεί ξανά στην πολιτική σκηνή.

Την ίδια στιγμή τα άλλα κόμματα, όπως οι Κεμαλιστές του CHP, καθώς και τα υπερ-εθνικιστικά κόμματα MHP και iYi, λατρεύουν όλων των ειδών τις “συγκρούσεις” με την Ελλάδα.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ότι η Τουρκία θα αναλάβει πιθανόν στρατιωτική δράση για να εμποδίσει την Ελλάδα να παρέμβει ενάντια στις παράνομες προσπάθειές της Άγκυρας για έρευνα στην Α. Μεσόγειο.

Αυτό που θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολο να ειπωθεί. Η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένη από την τουρκική ΠΑ, ενώ ο ελληνικός στρατός έχει δημιουργήσει “οχυρά άρνησης πρόσβασης” (στα νησιά του Αιγαίου). Αλλά μακριά μέσα στην Α. Μεσόγειο, η Τουρκία πιθανόν να είχε το πλεονέκτημα, και ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό.

Η Ρωσία θα προσπαθούσε σε αυτό το σενάριο να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση υποστηρίζοντας μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν θα προσπαθούσε στην συνέχεια να χρησιμοποιούσε την συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς όφελός του, πιέζοντας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση να του κάνουν παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα την αποκατάσταση της ειρήνης.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα.

Η Άγκυρα την Πέμπτη απέρριψε ρητά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία θαλάσσιων συνόρων.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν ανακοίνωσε,”Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή και θα συνεχίσει αποφασιστικά να υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντά της”.

Ρωσικό ΜΜΕ: “Η Τουρκία προτάσσει τη δύναμη των όπλων της”
Αυτό είναι σοβαρό. Η σχέση Αιγύπτου-Τουρκίας είναι ήδη πολύ τεταμένη, με τα δύο έθνη να υποστηρίζουν ενεργά τις αντίπαλες πλευρές στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Λαμβάνοντας υπόψη τη φήμη του Τούρκου προέδρου, ο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι της Αιγύπτου είναι πολύ “απρόθυμος” να επιτρέψει την εκπλήρωση οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στη Μεσόγειο.

Πού μας οδηγεί όμως αυτό;

Με απλά λόγια, αυτό το καλοκαίρι που κανονικά θα βλέπαμε στην ανατολική Μεσόγειο να συρρέουν χιλιάδες τουρίστες μπορεί σύντομα να έχουμε το φάσμα πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων”, τονίζει μεταξύ άλλων το αμερικανικό ΜΜΕ που σίγουρα θα ξέρει κάτι παραπάνω.

Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι μια πιθανή σύγκρουση στην Μεσόγειο θα την έσωζε από την οικονομική καταστροφή, πιθανότατα να προχωρούσε και τέτοιο, μόνο που η δύση περιμένει εδώ και χρόνια να “λύσει” το ανατολικό ζήτημα μία και καλή και αυτό οι Τούρκοι δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »