Σε 172.222 ανέρχονται οι κληρονόμοι – Πότε πιστώνονται τα αναδρομικά
Το ποσό των 11.254 ευρώ που θα λάβει ένας υπερτυχερός συνταξιούχος πιθανότατα πρώην δικαστής ως επιστροφή από τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι το μεγαλύτερο ποσό αναδρομικών που θα πιστωθεί σε περίπου μία εβδομάδα. Το δεύτερο αμέσως μεγαλύτερο ποσό ,ύψους 11.109 ευρώ θα λάβει συνταξιούχος εκδότης σύμφωνα με τα αρχεία πληρωμών του υπουργείου εργασίας που βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας.

Ωστόσο μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να αντιδράσουν έντονα καθώς θα δουν στο λογαριασμό τους αναδρομικά από 0,01 έως 0,07 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους που δικαιούνται σχεδόν μηδενικές επιστροφές αφού οι συντάξεις τους ήταν ελάχιστα μεγαλύτερες από 1000 ευρώ.

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν αναδρομικά μαζί με την κύρια και την επικουρική σύνταξη του Νοεμβρίου είναι 967.625. Το κόστος ανέρχεται σε 1,174 δισ. καθαρά αν αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του υπουργείου αιφνιδιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των κληρονόμων που δικαιούνται αναδρομικά οι οποίοι ανέρχονται σε 172.222. Το κόστος της καταβολής των αναδρομικών για τους κληρονόμους ανέρχεται σε 167 εκ ευρώ (151 εκ. καθαρά). Οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Για να δικαιούνται αναδρομικά πρέπει ο συνταξιούχος να ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Όπως αναφέρουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, ο «έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Το ΔΣ του ΕΦΚΑ έλαβε ήδη απόφαση για την έκδοση εκκαθαριστικού εντύπου στο οποίο θα εμφανίζεται ξεχωριστά το ποσό των αναδρομικών, της κύριας και της επικουρικής σύνταξης προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν καθαρή εικόνα των ποσών που θα λάβουν.

Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται την μεθεπόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9).

Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8,). Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Το ίδιο απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να πιστώνονται τα αναδρομικά στους λογαριασμούς συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τραπεζουπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ. Ωστόσο αν θέλουν να λάβουν τα χρήματα από το γκισέ της τράπεζας θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »