“Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων”
Κλιμακώνουν την κρίση οι Τούρκοι, ανακοινώνοντας με νέα παράνομη NAVTEX εκτοξεύσεις πυραύλων στο Καστελόριζο για τις 18 Αυγούστου. Με τη NAVTEX οι Τούρκοι ανακοινώνουν ότι θα κάνουν “δοκιμές πυραύλων” σε μία περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ενώ η Ευρώπη “κοιμάται” και η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Αποκαλυπτική έκθεση: ”Έρχεται συντριβή της Τουρκίας σε περίπτωση σύγκρουσης”
Η Άγκυρα “γκριζάρει” την ελληνική ΑΟΖ και οι έως τώρα οι ενδείξεις υποδεικνύουν πως οι Τούρκοι δεν θα κάνουν πίσω αν η Αθήνα δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου ή ενός πολέμου.

Σε αυτήν ακριβώς την παγίδα δεν πρέπει να πέσει το Μαξίμου, καθώς οποιαδήποτε συζήτηση σημαίνει αναγνώριση των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε στρατηγικές απώλειες τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, η αεροπορική ένταση στο Αιγαίο συνεχίζεται, καθώς σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικά δύο τουρκικά F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ένα ελικόπτερο προέβησαν και σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η κρίση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μαίνεται και εκτός από ηχηρή και αποφασιστική διπλωματία με βάση το εθνικό συμφέρον, οι κυβερνώντες οφείλουν να είναι έτοιμοι ακόμα και για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος, όπου αυτή απαιτηθεί.

Μακρόν στα ελληνικά: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ
Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά, μετά από τις πρώτες τοποθετήσεις κατά των τουρκικών παρεμβάσεων στην Α. Μεσόγειο.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.»

O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

Ετοιμάζουν κρίση οι Τούρκοι: ”Η Ελληνική ακτοφυλακή εμπόδισε αλιευτικά μας!”
«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »