Νέα πολιτική θύελλα από τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον γνωστό δημοσιογράφο και τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Αιφνιδιασμένη και μουδιασμένη  -για ακόμη μια  φορά- η κυβέρνηση  από τις νέες αποκαλύψεις που  αυτή τη φορά ήρθαν από το ευρωπαϊκό ΜΜΕ Euroactive ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλογλου και τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χωρίς να είναι σε θέση να εξηγήσει τα ανεξήγητα προχώρησε σε μια ανακοίνωση στην οποία χωρίς ίχνος αυτοκριτικής βρήκε να ψελλίσει κάτι για θεσμούς, κανόνες και δικαιοσύνη, λέγοντας ακόμη ότι η “αλήθεια θα λάμψει”!

 «Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι  η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες.

Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων.

Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Το δημοσίευμα του Euractiv

Ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης  αναφ΄ρει σε ρεπορτάζ  του το ευρωπαϊκό μέσο Euractiv.

Η ιστοσελίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στο θέμα και οι οποίες δήλωσαν  ότι κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Cosmote.

Η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο Έλληνας ευρωβουλευτής όσο και ο δημοσιογράφος καθώς ήθελαν να μάθουν εάν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι οι δύο βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ  αλλά η αιτία δεν αποκαλύφθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Όπως επισημαίνει το Euractiv η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου.

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος. Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, ενημέρωσε την ΑΔΑΕ ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν στη συνέχεια ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν τη διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου»

Στο μεταξύ θέση για το εν λόγω ζήτημα πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο να απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούνταν ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου.

Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή:

Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;

Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης. Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης;

Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις.”

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:  Κρύβουν την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ακολούθως επισημαίνει ότι:

«Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »