Αναλυτικά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου 2021 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής: Στις 25 Μαΐου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Στις 26 Μαΐου 2021, την Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Στις 27 Μαΐου 2021, την Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Στις 28 Μαΐου 2021, την Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

BySfairika.gr

Μάι 15, 2021


Στο γεγονός πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δουλέψουν λόγω της οικονομικής πολιτικής Biden στέκεται η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας της μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ νωρίτερα ήδη είχε χτυπήσει “καμπανάκι” για πτώση της ανάπτυξης της χώρας.

Φαίνεται ότι για ακόμα μια φορά οι λόγοι του Ν.Τραμπ περί “σοσιαλιστή” Τ.Μπαίντεν βγαίνουν αληθινές. Θυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί δημοσιολόγοι προεκλογικά ανάλωσαν ώρες επί ωρών τηλεοπτικού χρόνου για να αναλύουν εάν ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο αριστερός από τον Σάντερς – όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι ο Μπάιντεν «μετατρέπει τις ΗΠΑ σε σοσιαλιστική χώρα» και η πολιτική που ακολουθεί είναι «σαν εκείνη του Μπέρνι Σάντερς με στεροειδή».

Πιο συγκεκριμένα, όταν ακόμη και η Goldman Sachs, η οποία είθισται να ευθυγραμμίζεται με τον Λευκό Οίκο, μιλά για ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, μάλλον είναι ώρα να αλλάξει το «αφήγημα».

Σύμφωνα με report της τράπεζας, διαπιστώνεται αδυναμία στη δημιουργία θέσεων εργασίας και, ταυτόχρονα, αύξηση μισθών, με την ανεργία στις ΗΠΑ να έχει «κολλήσει» στο 6,1%.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που υφίστανται σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των γενναίων μεταβιβαστικών πληρωμών και επιδομάτων που παρέχει ο Λευκός Οίκος».

Με άλλα λόγια, ο κύριος λόγος που η ανεργία δεν πέφτει είναι ότι η ζήτηση για «χέρια» ανέκαμψε γρήγορα, όπως υποδηλώνεται από ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν εκτός ηθελημένα λόγω των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως, εάν όσοι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της πανδημίας αρχίσουν να αναζητούν εργασία, η αναλογία των ατόμων που αναζητούν εργασία προς τα «ανοίγματα» θα ήταν 1,7 – αντιστοιχεί σε ανεργία 5,8%.

«Τα γενναία επιδόματα έχουν εντείνει τις πιέσεις στους μισθούς ειδικά των χαμηλά αμειβόμενων, των οποίων οι κατώτατες αποδοχές έχουν σημειώσει αύξηση 21% από το φθινόπωρο του 2020».

Ως αποτέλεσμα, «η αναλογία των ανέργων με τις νέες θέσεις εργασίας έχει πέσει».

Kαταστροφή ΜμΕ

Στο μεταξύ, στην έρευνα της Goldman Sachs πολλοί ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα επιδόματα και η συνακόλουθη μη κάλυψη της προσφοράς εργασίας έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις, που είτε δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων είτε απλώς δεν βρίσκουν υπαλλήλους.

Με άλλα λόγια, ο Biden κατέστησε σχεδόν αδύνατες τις προσλήψεις από μικρές επιχειρήσεις, που πρέπει να ανταγωνιστούν γίγαντες όπως η McDonalds και η Amazon, οι οποίες προσφέρουν επίδομα πρόσληψεις 500 δολ.

Εάν αυτά είναι κακά νέα, υπάρχουν όμως και χειρότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Tα αντικίνητρα αναζήτησης εργασίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ». Και κάπως έτσι καταστρέφονται πολλές ΜμΕ στις ΗΠΑ, που όμως αποτελούν τη ρακοκαλιά και της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει συνάντηση με “κεντρώους και μετριοπαθείς”, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, κοινοβουλευτικούς και των δύο κομμάτων εντός της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη φορολογική του πρωτοβουλία που, όπως τονίζει, θα αντιμετωπίσει ανισότητες στην κοινωνία των ΗΠΑ, θα ενισχύσει την οικονομία και θα αναδομήσει τις υποδομές της χώρας.

Κεντρώοι Δημοκρατικοί όπως ο γερουσιαστής από την Βιρτζίνια Joe Manchin έχουν δηλώσει ότι η πρόταση Μπάιντεν “πηγαίνει πέραν του δέοντος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »