Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» η κυβέρνηση παίζει το «παιχνίδι» του ανασχηματισμού
Μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αλλά και εντυπωσιασμού, από την κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό.

Τα σενάρια για το ποιοι θα πάρουν υπουργείο και για το ποιοι θα φύγουν από τη θέση τους είναι πολλά, όμως περισσότερο μοιάζουν με ένα καλοστημένο κόλπο για να ξεχαστούν οι απαγορεύσεις στους ανεμβολίστους τις οποίες έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Πώς όμως γίνεται να ξεχάσει κάποιος μέτρα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα του; Ήδη οι αναλυτές υποστηρίζουν πως σύντομα θα υπάρξει νέος ανασχηματισμός ή πιθανότατα εκλογές.

Οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί περνούν ώρες και μέρες αγωνίας καθώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετατέθηκε, κατά τα φαινόμενα, για το τέλος της εβδομάδας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις ευρείες και δομικές αλλαγές που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζει.

Η αγωνία των ενδιαφερομένων, που είτε φοβούνται ότι θα καρατομηθούν είτε ευελπιστούν ότι θα βρεθεί θέση για εκείνους στο νέο σχήμα, οι λεγόμενοι «υπουργήσιμοι», παρατείνεται καθώς ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση ξεκινά έναν γύρο ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή.

Ειδικότερα, μετά τη σημερινή (σ.σ.: Τρίτη) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum. Αύριο, Τετάρτη, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα μεταβεί στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Σε πείσμα της ονοματολογίας που διακινείται από ορισμένους κύκλους, ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν απόλυτη άγνοια για τα πρόσωπα που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός είτε να μετακινήσει είτε να αξιοποιήσει στο νέο σχήμα, καθώς συνεχίζονται οι πιθανολογήσεις παρότι διαψεύστηκαν οικτρά όσοι προεξοφλούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το νέο σχήμα τη Δευτέρα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική.

Το πρωθυπουργικό «προνόμιο»

Ο πρωθυπουργικός προγραμματισμός δεν άλλαξε καθώς αυτός προέβλεπε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει σπουδή και ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει το συνταγματικό προνόμιο της αποκλειστικής επιλογής των κυβερνητικών στελεχών στο χρόνο που εκείνος θα κρίνει ότι είναι ο πλέον κατάλληλος.

Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, έστειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ο κ. Οικονόμου, «είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει, σε όλη της την έκταση, τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι, έτσι ώστε να πηγαίνουμε την Πατρίδα μπροστά».

Τα ονόματα

Όσον αφορά στα ονόματα που φεύγουν κι έρχονται, οι πληροφορίες είναι λίγες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή αν τελικά αποφασιστεί να μετακινηθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς, ίσως αναλάβει θέση υφυπουργού Άμυνας.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν αναμένεται να αλλάξουν χέρια πολλά υπουργεία και οι μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με την αξιοποίηση και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών.

Ανάμεσα σε εκείνους που «ράβουν» υπουργικό κοστούμι, είναι ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Σίμου Κεδίκογλου, του Χρήστου Μπουκώρου, της Έλενας Ράπτη, του Κώστα Γκιουλέκα, του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Μάξιμου Σενετάκη και του Σταύρου Κελέση.

Η ατζέντα του υπουργικού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.
Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».
Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »