Από επίσημα πλέον χείλη η ανακοίνωση της απόφασης σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών

Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:
– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Νωρίτερα και ο κ. Χαρδαλιάς είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Τι ανέφερε κατά την ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Ομαλά εξελίσσεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα» είναι καλά, με φόντο και την αυριανή εκκίνηση του τέταρτου σταδίου άρσης των μέτρων.

Ειδικότερα, από αύριο ξεκινούν τα δρομολόγια προς τα νησιά, αλλά και οι χώροι εστίασης, παρότι «δεν ξέρουμε για πόσο» θα ζούμε ακόμη με τον ιό, τόνισε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος τοποθέτησε για αύριο τις αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Παρότι «η εμπειρία από το άνοιγμα του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι θετική» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε ως εξαντλητικές τις αποφάσεις των ειδικών, που προκύπτουν μετά από διαβουλεύσεις, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Αύριο επαναλειτουργούν και οι ειδικές δομές πρόνοιας για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, δηλαδή τα κέντρα διημέρευσης και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία, με προδιαγραφές που περιγράφονται σε εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων προβλέπονται: Οδηγίες ως προς τη συμμετοχή και την μεταφορά των ωφελούμενων Οδηγίες ως προς την προσέλευση Οδηγίες ως προς τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Ανάμεσα σε αυτά η εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων, η εκ περιτροπής χρήση των κοινόχρηστων χωρών και η τήρηση μέτρων υγιεινής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε διεξοδικά στους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν για τις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή: Ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά

Η σωφέλιμη επιφάνεια ορίζεται ως το άθροισμα της εξωτερικής και της ημιυπαίθριας επιφάνειας

Ημιυπαίθρια εσωτερική θεωρείται μια επιφάνεια όταν α αυτή η επιφάνεια εφάπτεται σε αίθριο χώρο.

Οι αποστάσεις καθισμάτων για τους καθήμενους διαμορφώνονται από 70 ως 1.70 εκατοστά.

Το ανώτατο όριο για τους καθήμενους είναι 6 άτομα, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Ισχύει η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Επιπλέον, αναφορικά με τα ειδικά μέτρα προστασίας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, αλλά και στις δομές φιλοξενίας σε Μαλακάσα, Ριτσώνης και Κουτσόχερο Λάρισας παρατείνονται ως 7 Ιουνίου.

Ως προς τις πτήσεις εξωτερικού, ο κ . Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες ήρθαν 15 πτήσεις συνολικά με 1310 άτομα ως επιβαίνοντες, αλλά όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά.

«Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων. Προχωράμε με προσοχή ιδιαίτερα από αύριο για να μείνουμε ασφαλείς» κατέληξε ο υφυπουργός, εξαίροντας τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »