Αντίστροφα μετράνε χιλιάδες μαθητές για να επιστρέψουν στις τάξεις τους, όμως τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση -ή καλύτερα τα μέτρα τα οποία δεν έχει λάβει- αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα στην τηλεκπαίδευση.

Αυτό υποστηρίζουν εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος του σχολείου, το οποίο θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο της κυβέρνησης μια τάξη θα κλείνει με επιβεβαιωμένα μολυσμένο το 50 συν 1% της τάξης.

«Αν εξαιρέσεις το τέλος του ’20, που τα σχολεία λειτούργησαν με τους μαθητές εναλλάξ, το ’21 και το ’22 το διανύσαμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να κλίνουν ολοένα και περισσότερο σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών» επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου. «Ζητήσαμε εξαρχής έναν μαθητή ανά θρανίο, κάτι που ουδέποτε έγινε πράξη, και το χειρότερο, εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τμήμα από 22 σε 25 και 27» επισημαίνει.

Σήμερα που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι χειρότερα απ’ ό,τι πέρσι τέτοια εποχή, με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και τα προγνωστικά για το φθινόπωρο εξαιρετικά ανησυχητικά, θα μπορούσε η Πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονιάδη, να σπάσει τις σπουδές σε 5ώρα πρωινά και απογευματινά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

«Το ότι πρέπει να νοσήσουν 11-12 μαθητές σε μια τάξη για να κλείσει είναι εγκληματικό και εξωφρενικό. Δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία έτσι. Με το να κλείνει τμήμα φτάνοντας το 50 συν 1% επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτά δεν μπορεί να είναι εισηγήσεις των ειδικών αλλά άνωθεν κατευθυντήριες. Ο κ. Μαγιορκίνης χωρίς να έχει ποτέ επισκεφθεί δημόσιο σχολείο μάς έβγαζε σχέδια για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν τα παιδιά ανά τάξη. Αδιανόητα πράγματα», αναφωνεί ο εκπαιδευτικός με θητεία και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Μας προέβαλαν ως πρόβλημα για να γίνει η εκπαίδευση εναλλάξ το στεγαστικό. Με τον τρόπο αυτό, με διαφοροποιημένο το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα και με 5ώρα θα λυνόταν άνετα το θέμα και δεν θα κινδύνευε κανένας» τονίζει.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά

Τι ζητάνε οι εκπαιδευτικοί λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς; «Καταρχάς συγκεκριμένο τρόπο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με συνεργεία του ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες και δωρεάν rapid test και στους εμβολιασμένους» απαντά ο κ. Πολυχρονιάδης.

«Είμαι 53 ετών και δεν ξέρω πόσο αυτό θα με καλύψει ο διπλός εμβολιασμός για τη χρονιά (εμβολιάστηκε τον Μάιο) και δεν θα κινδυνεύσω, καθώς δεν υπάγομαι στις κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση. Δεν ξέρω πόσους εκπαιδευτικούς θα θρηνήσουμε φέτος» διαπιστώνει, εξεγειρόμενος που βλέπει «να μας πουλάνε τώρα ότι φταίνε οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Μα έχει εμβολιαστεί το 80%. Το 15% των εκπαιδευτικών είναι το πρόβλημα, κάποιοι εκ των οποίων για λόγους υγείας δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;»

«Με όλα αυτά είναι προδιαγεγραμμένο το κλείσιμο των σχολείων» προβλέπει ο συνομιλητής μας. «Γεγονός που θα καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά μαθητών λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας» προσθέτει.

«Επικίνδυνο το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων»

Και ο Γιώργος Τρουλής, αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος θεωρεί ότι το «νέο πρωτόκολλο είναι επικίνδυνο για την περαιτέρω διασπορά του ιού» ενώ θεωρεί εκ των ουκ άνευ αναγκαία την παροχή δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως.

«Είναι δυνατόν με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να πάμε σε τάξεις με 25 μαθητές, που θα κλείνουν όταν το 50 συν 1% νοσήσει;» ρωτά ρητορικά, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες και τις περικοπές στις οποίες επέλεξε το υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε σχέση με το προσωπικό καθαριότητας.

«Έχουμε ακόμη λιγότερες καθαρίστριες φέτος, σε σχέση με πέρσι» αναφέρει. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας αριθμός 50 καθαριστριών πλήρους ωραρίου ξαφνικά έγιναν 94 μειωμένου. Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω πανδημίας κανένα σχολείο σε ώρα λειτουργίας δεν θα καθαρίζεται».

Η πρόβλεψή του για τη σχολική χρονιά 2021-2022 δεν είναι ευοίωνη: «Με τα 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα προκειμένου να κλείνει μια τάξη οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ντόμινο που θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε “υγειονομικές βόμβες”. Με τη συγκεκριμένη διαχείριση το μόνο που διασφαλίζουμε είναι την τεράστια διασπορά του ιού. Κάτι που δεν θα φαίνεται, ωστόσο, αφού θα κλείνουν οι τάξεις με το 50 συν 1. Θα αποκρύπτονται έτσι τα κρούσματα» συνοψίζει ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Μοναδική απάντηση της κυβέρνησης ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας των σχολείων επιμένει στον καθολικό εμβολιασμό παιδιών, ακόμη και εάν τα περισσότερα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό.

Χαρακτηριστική είναι η έμφαση που έχει δοθεί στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία το 1/4 των νέων κρουσμάτων αφορούν παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις σε σύνολο 2.807 κρουσμάτων).

Βάζουν μαθητές νηπιαγωγείου… σε κοντέινερ!

Με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, 74 μαθητές προσχολικής ηλικίας θα στεγαστούν σε κοντέινερ που στήθηκαν σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στου Ζωγράφου.

«Οι υπάρχουσες δομές στο Δήμο μας δεν αρκούν για να εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή» δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πατέρας μαθήτριας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Ζωγράφου πέρυσι δεν εφάρμοσε τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Φέτος βρήκε τη λύση με τα κοντέινερ.

«Ο χώρος είναι άκρως ακατάλληλος. Τα παιδιά είναι αρκετά που πρέπει να έρθουν και να στεγαστούν σε αυτά τα υποτιθέμενα κτίρια» ανέφερε η Πόπη Μακρυγιάννη, μητέρα μαθητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »