ΗΠΑ-Ρωσία ξανά σε ”τροχιά” σύγκρουσης
Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, αμερικανοί ειδικοί σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέφεραν τα εξής: “οι ΗΠΑ οφείλουν να στείλουν μια επίλεκτη Ταξιαρχία ή τάγμα στην Ουκρανία προκαλώντας ακύρωση όλων των ρωσικών σχεδίων κατά του Κιέβου”.

Ο ένας εξ αυτών τονίζει ότι “η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει 125 εκατομμύρια δολάρια υπό μορφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο για το Κίεβο, αλλά “η χώρα χρειάζεται και αξίζει πολλά περισσότερα.
Οι Ουκρανοί χρειάζονται δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot”, τονίζει ο Luke Coffey, του Τhink Τank ”Heritage Foundation”.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αναβάθμιση των αεροπορικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας έχει νόημα, αλλά το Κίεβο δεν μπορεί να επιτύχει ισοτιμία με τη Ρωσία.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ουκρανία να εξετάσει την αγορά μαχητικών όπως το F-35 αυτή τη στιγμή. Δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσαν πραγματικά να αγοράσουν το F-35”, είπε ο Coffey, επισημαίνοντας το κόστος του αεροσκάφους και το κόστος λειτουργίας.

Αντ ‘αυτού, ο Αμερικανός ειδικός προτείνει στο Κίεβο να αναζητήσει μια εναλλακτική λύση, “η οποία, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να είναι μαζική αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων Bayraktar TB2, που φέρεται ότι “αποδείχθηκαν αποτελεσματικά ενάντια στη ρωσική τεχνολογία στη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στο Καραμπάχ”.
Ταυτόχρονα, ο Coffey είναι δύσπιστος ότι θα υπάρξει μια θεαματική αλλαγή ως προς την διοργάνωση μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Jan Brzezinski, ειδικός του περιβόητου “Συμβουλίου του Ατλαντικού”, πιστεύει ότι “είναι απαραίτητο να επεκταθεί σημαντικά η στρατιωτική συνεργασία με το Κίεβο. Στέλνουμε κυρίως πολεμικά πλοία και παρέχουμε τακτική εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό. Τι θα γίνει όμως με τυχόν αποστολή επίλεκτης ταξιαρχίας ή τάγματος στην Ουκρανία για λίγους μήνες;

Αυτό θα περιέπλεκε ολοκληρωτικά τον ρωσικό σχεδιασμό αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος παρέμβασης των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν πρέπει να αγνοηθεί, εάν η Μόσχα έχει αποφασίσει να εισβάλει μαζικά στο ουκρανικό έδαφος”, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας προτείνοντας την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο J. Brzezinski, πιστεύει ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο εάν η Ρωσία ξεκινούσε πιθανόν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πυραύλους για να απενεργοποιήσουν τις δομές διοίκησης και ελέγχου του εχθρού, καθώς και τις εγκαταστάσεις εφοδιασμού.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία χρειάζεται πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας και πυραύλους. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ικανότητα της Ουκρανίας να αγοράζει και να συντηρεί όπλα αυτού του τύπου”, κατέληξε ο ίδιος.

Οι δύο Αμερικανοί ειδικοί, είναι πιθανότατα “λαγοί” εξελίξεων, έχοντας στόχο να ενημερώσουν την Μόσχα, το τι θα ελάμβανε χώρα αν ο ρωσικός στρατός προέλαυνε στο ουκρανικό έδαφος το επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »