Χρηματισμός με στόχο να επηρεάσει θετικά τον κόσμο προς την Άγκυρα
Το Atlantic Council (AC), ένα από τα πιο γνωστά think tanks της Ουάσινγκτον, βρέθηκε εκ νέου στο “μάτι του κυκλώνα” των ειδήσεων για αμφισβητήσιμα πάνελ, άρθρα και δεσμούς με απολυταρχικές ξένες κυβερνήσεις.

Ο ιστότοπος του Washington Free Beacon δημοσίευσε ένα άρθρο της αρχισυντάκτριας Eliana Johnson κατά το οποίο αναλύεται η πρόσφατη σκοτεινή ιστορία του AC με λομπίστες και αυταρχικούς ξένους ηγέτες.

Το άρθρο είναι πολύ επιθετικό. Ξεκινά με μια υπενθύμιση στους αναγνώστες του, ότι ο πρόεδρος της AC Fred Kempe και τα μέλη της AC ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν μία μυστική συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του τούρκου προέδρου τον Μάιο του 2017. Μάλιστα σε όλο “σωματοφυλάκων” του Τούρκου προέδρου «επιτέθηκαν σε πλήθος διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη ».

Το AC συνέχισε τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων για να κάνει το PR τους, ακόμη και μετά τις επιθέσεις και καθώς οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να συλλαμβάνουν, να χτυπούν, να βασανίζουν τους εγχώριους επικριτές της κυβέρνησης. Από το 2017, Τούρκοι αξιωματούχοι φιλοξενούνταν συνεχώς από τους συντονιστές του AC, οι οποίοι μάλλον αμέλησαν να υποβάλουν στους καλεσμένους τους ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δημοσιεύσεις του AC για την Τουρκία «παρακάμπτουν μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ταραγμένων δεσμών της Άγκυρας με την Ευρώπη και του περιπετειώδους της χώρας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Τον Απρίλιο, η οργάνωση φιλοξένησε μια εκδήλωση που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, İbrahim Kalın, τον οποίο ο πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου Fred Kempe επαίνεσε ως« πνευματική δύναμη ».… Και ένα πρόσφατο γεγονός που επισημαίνει την« ανθεκτικότητα των προσφύγων »της Τουρκίας μετριάστηκε από μια είδηση άγκυρα για το TRT, τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Τουρκίας, ο οποίος έχει εγγραφεί ως ξένος πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες. ”

Το AC συνεργάστηκε επίσης με τον οργανισμό τουρκικής κληρονομιάς της κυβέρνησης, έναν νεοσύστατο βραχίονα πίεσης της Ουάσινγκτον για να δώσει πλατφόρμες σε Τούρκους αξιωματούχους με πάνελ soft-ball, που συχνά συντονίζονται από ειδικούς με μακροχρόνιες πιέσεις.

Και η σχέση του Kempe με εταιρείες που συνδέονται με τον Ερντογάν είναι τόσο στενή που το δικό του βιβλίο «Βερολίνο 1961» προωθήθηκε σε μια συνάντηση του 2019 που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ατλαντικού και τον Çalık Holding, μια τουρκική εταιρεία με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν και η οποία χρηματοδότησε τη μετάφραση του το βιβλίο.

Έτσι, η σχέση της συγκεκριμενης ομάδας σκέψης, φαίνεται να έχει συναλλακτική σχέση με την Άγκυρα: χρηματοδοτήστε μας και θα ενισχύσουμε την εικόνα της κυβέρνησης του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το think tank έλαβε χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από την τουρκική κυβέρνηση.
Η AC έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από αντιδημοκρατικές και διεφθαρμένες κυβερνήσεις από άλλες αμερικανικές ομάδες προβληματισμού, δήλωσε ο Τζόνσον, επικαλούμενος πληροφορίες από αναλυτές εξωτερικής πολιτικής.

Οι δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων της AC έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που οι σεβαστοί εμπειρογνώμονες της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, όπως ο Henri Barkey, κατηγόρησαν ανοιχτά την οργάνωση στο Twitter, για επίδειξη «τόσο απαίσιας συμπεριφοράς» που “βλάπτουν τη φήμη όλων, άλλες ομάδες σκέψης και τους δικούς τους.”
Παρακάλια Ερντογάν σε Τραμπ, να “διώξει” τη Ρωσία αππό τη Λιβύη
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε παγιδευμένος μεταξύ των ισχυρών ηγετών που υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης κάτι που όπως φαίνεται τον ώθησε να αποδεσμευτεί από το ζήτημα, ανέφερε το Σάββατο το CNN.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικότερα “καλεί συνεχώς” τον Τραμπ με σκοπό να τον αναγκάσει να καταφέρει τη Ρωσία να υποχωρήσει, ανέφερε στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Τούρκων.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στον αγώνα της εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του επαναστάτη Στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τραμπ έχει αγνοήσει τους ισχυρισμούς ηγετών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων για συμμετοχή στη σύγκρουση. Ο Τραμπ τους είπε ότι θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε μια άλλη ακατάστατη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές, και τους παρότρυνε να επιλύσουν το ζήτημα μεταξύ τους, ανέφερε το CNN αρκετοί ξένοι και αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ακόμη και καθώς αυξάνεται η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λιβύη, ο Τραμπ δεν επιχείρησε να μειώσει τις εντάσεις.

«Ο πρόεδρος τους λέει συνήθως, «κάνε ό, τι πρέπει να κάνεις. Δεν πρόκειται να σου πω τι να κάνεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN.

Την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, Robert O’Brien, ανέφερε σε μια δήλωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά σε “ξένη στρατιωτική ανάμιξη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές” στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ο O’Brien είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “ενεργός, αλλά ουδέτερος ηγέτης” στη σύγκρουση στη Λιβύη, και πρόσθεσε ότι “είναι σαφές ότι δεν υπάρχει” κερδίζοντας “πλευρά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »