Tι αναφέρουν οι επιστήμονες.

Περίπου 430.000  κρούσματα κορονoϊού με 8.300 νεκρούς μπορεί να υπάρξουν στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, στο  καλύτερο σενάριο εξέλιξης της πανδημίας στη συγκεκριμένη χώρα. 
 
Τα 175.000 εξ αυτών με 3.500 νεκρούς, αναμένεται να σημειωθούν στην Ν. Υόρκη η οποία έχει εφαρμόσει σχετικά περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας από τις 16-17 Μαρτίου κι αναμένεται να φτάσει στην κορύφωση του «εφιάλτη» περίπου στα μέσα Απριλίου.

Στις υπόλοιπες όμως Πολιτείες τα στοιχεία είναι ασαφή, δεν έχουν ληφθεί ακόμη πλήρη περιοριστικά μέτρα και μεγάλο ζητούμενο είναι το μέγεθος εξάπλωσης της επιδημίας, ο βαθμός που θα αντέξει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και ποιο θα είναι το ποσοστό θνησιμότητας που τώρα παραμένει στο 2,5% όταν στην Ιταλία είναι μεγαλύτερο από 10%.  

«Θερίζει» ο κορονοϊός: Ρεκόρ στις ΗΠΑ με 884 νεκρούς σε ένα 24ωρο

  
Στην Τουρκία, που ξεκίνησαν μόλις προ τετραημέρου κάποια μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας σε 30 πόλεις, τα κρούσματα αναμένεται να πλησιάσουν στο τέλος Απριλίου περίπου τα 172.000, με υπολογιζόμενο όμως αριθμό νεκρών μόλις 2700 αφού, σύμφωνα με τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό είναι της τάξης μόλις του 1,5%, ίσως η μικρότερη παγκοσμίως .

Αυτά τα πρόσθετα για άλλες τέσσερις χώρες  (ΗΠΑ, Τουρκία, Βέλγιο, Ελβετία ) αλλά και για τη Ν  Υόρκη, προκύπτουν -όπως παρουσιάζει «Το Βήμα» –  από τη στατιστική κι επιδημολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στην Κίνα που δοκιμάστηκε πρώτη από την φονική επιδημία κι εφάρμοσε το μέτρο του πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας. Σε μία εφαρμογή που κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη. Με κύριο συμπέρασμα ότι το σημείο «καμπής» της φονικής επιδημίας είναι -σύμφωνα με  όσα συνέβησαν στην Κίνα- η 26η   =ημέρα από την στιγμή που ελήφθησαν  τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης  των αστικών κέντρων . 

Με κύριο συμπέρασμα ότι την περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κορονoϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2.500-2.700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς.

Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40. Ακόμη κύρια συμπεράσματα ήταν ότι η Ιταλία πιθανόν θα φτάσει στην κορύφωση του εφιάλτη το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, θα καταμετρά μέχρι τότε περίπου 150.000-155.000 κρούσματα και σχεδόν 16.000-17.000 νεκρούς και η Ισπανία σε αυτό το σημείο υπερ-έξαρσης, που αναμένεται στις 7-9 Απριλίου, ίσως μετρά περισσότερα από 160.000 κρούσματα με περίπου 15.000-16.000 νεκρούς.Στην Αγγλία το σημείο καμπής θα αργήσει, έως τις 19-22 Απριλίου, οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις…

Στο νεώτερο τμήμα της ίδιας αντιστοίχησης με βάση το κινεζικό μοντέλο, το Βέλγιο θα έχει περίπου 37.200 κρούσματα και περίπου 2050 νεκρούς και η Ελβετία γύρω στους 64500 νοσούντες με 1570 περίπου νεκρούς. 


Οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες  

Συναγερμός και στη Μύκονο – Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού


Για ακόμα μία ημέρα μεγάλη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού στη χώρα μας, ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος. Την ίδια ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ότι όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 81 νέα κρούσματα και άλλα 20 που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο έχουν ήδη ελεγχθεί 380 άτομα. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 1415. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους αλλά και 90 βρίσκονται διασωληνωμένοι.  

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Από αυτούς 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στην Ελλάδα στους 50. Από τους νεκρούς, 38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν μεγάλης ηλικίας.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».


Οι μάσκες και οι «αβεβαιότητες» του κορoνοϊού 

Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών επανήλθε σήμερα ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού. Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. «Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς». Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορωνοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Η ανοσία και οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεότερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορωνοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορωνοϊό αφήνει βλάβες στους  πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »