Κάτι μας κρύβει η Αθήνα
Συνεχίζει τα απανωτά λάθη η Αθήνα. Χθες, έσπευσαν ασθμαίνοντες από το ΥΠΕΘΑ να διευκρινίσουν ότι “δεν αφορά το Πολεμικό Ναυτικό η NAVTEX για την άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο, αλλά το Λιμενικό”! Θα ήταν …κλιμάκωση δηλαδή αν έκανε πυρά το Πολεμικό Ναυτικό;

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο Μ. Μαξίμου, το οποίο έχει βαλθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τις ΕΔ.

Tι έγινε χθες
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε το απόγευμα της Κυριακής (26.07.2020) ότι η Ελλάδα έδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελόριζο. Όμως, αυτό διαψεύδεται από την κυβέρνηση και το Πεντάγωνο, αφού η NAVTEX δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν.

Η NAVTEX, λοιπόν, υπάρχει, και αφορά σε άσκηση με πυρά, αλλά δεν εκδόθηκε όμως από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλά από το Λιμενικό. Συνήθως, όμως, τέτοιες ασκήσεις γίνονται στα έξι μίλια και συνηθίζεται η έκδοση NAVTEX.

Η NAVTEX που εκδόθηκε, τελικά, ανήκε στο… Λιμενικό, ανέφερε:

ZCZC HA81

261115 UTC JUL 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 413/20

KASTELORIZO SEA

MEGISTI ISLAND

FIRING EXERCISES ON

270400Z-271600Z JUL 20

280400Z-281600Z JUL 20

290400Z-291600Z JUL 20

Η είδηση, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ

300400Z-301600Z JUL 20

IN AREA BOUNDED BY THE POSITIONS:

36-03,35N 029-35,32E

36-03,35N 029-33,56E

36-05,40N 029-36,03E

36-05,32N 029-33,51E

APPROACH AND TRANSIT PROHIBITED

CANCEL THIS MSG 301700 UTC JUL 20

Λίγη ώρα μετά την ελληνική ανακοίνωση ότι επίκειται άσκηση με πυρά από το Πολεμικό Ναυτικό μας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX,με την οποία επιχειρούσε να ακυρώσει την ελληνική οδηγία και στην οποία αναφέρει πως η ελληνική οδηγία είναι «παραβίαση του αποστρατικοποιημένου status του Καστελόριζο βάσει της Συνθήκης του Παρισιού το 1947».

TURNHOS N/W : 0991/20

MEDITERRANEAN SEA

IRAKLEIO RADIO NAVTEX MESSAGE NUMBER HA81-413/20 AND NAVWARN 1089/2020 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLANDIN ACCORDANCE WITH THE 1947 PARIS PEACE TREATY.

CANCEL THIS MESSAGE 301700Z JUL 20.

Ετσι, όπως γράψαμε, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το ελληνικό Πεντάγωνο, η έκδοση NAVTEX διαψεύδεται κατηγορηματικά. Το ζήτημα είναι πως όλο αυτό έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οι χειρισμοί που απαιτούνται πρέπει να είναι «λεπτοί».

Απομακρύνεται ο Στόλος

Υπό ποιες συνθήκες αποχώρησαν τουρκικές δυνάμεις από το Καστελόριζο
Ταυτόχρονα αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου ως απάντηση, στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟnAlert, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσαζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία», τονίζει ανώτατη πηγη του ΓΕΕΘΑ. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο Καστελόριζο μέχρι τις 2 Αυγούστου
Εντούτοις, στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θαλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

Tο Λιμενικό θα κάνει πυρά στο Καστελόριζο κι όχι το ΠΝ!
Στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η προκλητική τουρκική NAVTEX.

Ποιός όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναπροκαλέσουν οι Τούρκοι; Έχει πάρει εγγυήσεις η Αθήνα και προχωρεί σε απόσυρση των φρεγατών; Και εάν ναι από ποιούς; Μήπως κάποιοι θέλουν να ”γκριζάρουν” το Αιγαίο;

Καθώς οι φήμες οργιάζουν για τις “μυστικές” επαφές στο Βερολίνο και τη γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά, η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, αλλά και των ελληνικών δυνάμεων, πυροδοτεί νέα σενάρια για επαφές με την Τουρκία “κάτω από το τραπέζι” και χωρίς επαρκή ενημέρωση προς τον ελληνικό λαό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »