Ποιοι έχουν μπει στο «στόχαστρο» και γιατί

Στο κυνήγι Γκιουλενιστών και κάθε λογής πολέμιων του καθεστώτος Ερντογάν έχουν επιδοθεί πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία. Το αποδεικνύουν έγγραφα που έχουν την ένδειξη «απόρρητο», τα οποία μόλις έδωσε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor. Τα έγγραφα, που φέρουν ημερομηνία 19 Μαρτίου 2019, αποδεικνύουν ότι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί που διαμένουν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούνται στενά, εξαιτίας των απόψεων που έχουν εκφράσει για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιείται ώστε οι τουρκικές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις, υποβάλλοντας και αιτήματα έκδοσης στην Ιντερπόλ.

Τα τελευταία αυτά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ήδη γνωστή από άλλες περιπτώσεις δράση Τούρκων πρακτόρων. Ο συγκεκριμένος φάκελος αφορά 11 άτομα που θεωρούνται ότι –με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο– συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν. Στα έγγραφα υπάρχει η σημείωση ότι «όλες οι πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές». Μερικές από τις σημειώσεις είναι αρκετά λεπτομερείς. Αναφέρουν τους αριθμούς των προσωπικών κινητών τηλεφώνων, καθώς και τον ρόλο τους στο κίνημα του Γκιουλέν. Απαριθμούνται οι επαφές τους, η οικογενειακή τους κατάσταση και κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Ένας από τους ανθρώπους που συγκαταλέγεται στους υπό παρακολούθηση είναι ο Μπαχάτιν Καρατάς, ο οποίος ήταν κάτοικος Δανίας στο παρελθόν και τώρα διαμένει στο Βέλγιο.

Ο Καρατάς, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας της ενασχόλησής του με παιδιά Κούρδων. Επί χρόνια δίδασκε εθελοντικά σε οικογένειες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχιας στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Τουρκίας. Για χρόνια είχε εργαστεί στην ανατολική επαρχία του Βαν, βοηθώντας και διδάσκοντας Κούρδους κάτω των 15 ετών.

Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός σχολικού δικτύου στην τουρκική επαρχία με το όνομα Serhat, παρέχοντας ευκαιρίες σε ανηλίκους που προέρχονταν από μειονοτικές οικογένειες. Πλέον ζει στην εξορία. Το καθεστώς Ερντογάν έκλεισε τα σχολεία αυτά που ανήκαν στο εκπαιδευτικό δίκτυο των Γκιουλενιστών. Μετατράπηκαν, μάλιστα, σε θρησκευτικά δημόσια σχολεία, που εστιάζουν στη διδασκαλία του πολιτικού Ισλάμ, την ιδεολογία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ένα άλλος που φαίνεται να απασχόλησε την ΜΙΤ είναι ο Αλί Ρίζα Ακσού. Μετά από ενδελεχή παρακολούθηση, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Μία τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Σαλίχ Μπεσίρ, ο οποίος ζει στη Δανία. Είναι πρώην υπάλληλος της Sürat Kargo, μιας υπηρεσίας μεταφορών που αποτελούσε μέρος του ομίλου Kaynak Holding, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Η Kaynak, που είχε 22 μεγάλες εταιρείες υπό την σκέπη της, ανήκε σε επιχειρηματίες που θεωρήθηκαν φίλα προσκείμενοι στον Γκιουλέν.

Σήμερα, ο Μπεσίρ αντιμετωπίζει δύο εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία με ψευδείς κατηγορίες, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που συλλαμβάνονται σαν «προδότες». Στους 11 αυτούς περιλαμβάνονται και άτομα που είχαν εργαστεί στην εφημερίδα Zaman. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα είχε αρχικά στηρίξει τον Ερντογάν, αλλά στη συνέχεια του άσκησε έντονη κριτική. Το 2016 ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν τα γραφεία της εφημερίδας, ενώ εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων απολύθηκαν οι διευθυντές και οι αρθρογράφοι, με αποτέλεσμα η εφημερίδα να αλλάξει πλήρως γραμμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »