Στο πλευρό των Αζέρων η Άγκυρα
Την ώρα που η ηγεσία του παγκόσμιου χάρτη είναι απασχολημένοι με την πανδημία covid-19, η Τουρκία βιάζεται να επεκτείνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Νότιο Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζέρων στα σύνορα της Αρμενίας
Μετά τα τόσα μέτωπα που έχουν ανοιχτά οι Τούρκοι (Συρία, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο, Λιβύη) τώρα φαίνεται ότι “βάζουν “πόδι” και στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Ο όρος «Mavi vatan» ή «Γαλάζια Πατρίδα» που συμβολίζει τις τουρκικές στρατιωτικές φιλοδοξίες που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο δύσκολα αφήνει σελίδες τουρκικών ταμπλόιντ. Το ιρακινό κοινοβούλιο έθεσε το θέμα σχετικά με την παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι Ιρακινοί φοβούνται έναν άλλο «διάδρομο ειρήνης» που ιδρύθηκε από τους Τούρκους, παρόμοια με την ενδιάμεση ζώνη της Βόρειας Συρίας. Ταυτόχρονα, η συνεχής κυκλοφορία των Συριακών μαχητών στην περιοχή του Idlib πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Τουρκικών στρατευμάτων. Αν και η Τουρκία μεταφέρει μέρος αυτών στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας.

Η Άγκυρα, δε σταματά όμως εκεί να “απλώνει τα δίχτυα της”. Συμμετέχει ενεργά στην περιοδική διένεξη των Αρμενικών- Αζερικών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Κατά τη διάρκεια κάθε επιδείνωσης των σχέσεων, η Τουρκία είναι σύμμαχος του Μπακού. Αυτή τη φορά το τουρκικό κοινοβούλιο προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει κατά των «παράνομων πράξεων» της Αρμενίας και υπενθύμισε την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Μια δήλωση υπογραμμίζει επίσης το ενδιαφέρον για επίλυση του ζητήματος Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ειρηνικά μέσα.

Οι Τούρκοι επέστησαν επίσης την προσοχή σε δύο αγωγούς πετρελαίου και ένα σιδηροδρομικό υποκατάστημα που διέρχεται από την περιοχή Tovuz προς την Τουρκία. Αναφέρθηκε ότι το Ερεβάν προσπαθεί να κόψει δύο στρατηγικές γραμμές ταυτόχρονα. Αφού εξέφρασε ένα βολικό casus belli, η Άγκυρα άρχισε να μεταφέρει καλά εκπαιδευμένους μισθοφόρους που είχαν δει σημαντική μάχη στις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο,   σχετικά με την ένταση στην περιοχή που φαίνεται να κλιμακώνεται, οι ΕΔ της Αρμενίας φαίνεται να είναι σε ετοιμότητα τις τελευταίες ώρες. Η Τουρκία στέλνει συνεχώς μαχητικά F-16, επιθετικά ελικόπτερα και στρατιωτικά οχήματα στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς λαμβάνουν χώρα ασκήσεις μεταξύ Άγκυρας και Μπακού.

Οι Αζέροι, που είναι τουρκικός λαός, υποδέχθηκαν τα τουρκικά F-16 με τιμές ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως οι κοινές ασκήσεις με την Τουρκία, θα διαρκέσουν από τις 29 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »