Νέες πληροφορίες
Χθες ξεκίνησαν
οι πρώτες δοκιμές του πρωτότυπου αναβαθμισμένου F-16 Viper της Π.Α.

Η πτήση του -εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 διήρκεσε μία ώρα και τέσσερα λεπτά. Απογειώθηκε στις 10:54, εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11:58, αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και ελέγχους. Θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δοκιμαστικές πτήσεις από την Τανάγρα προτού το αεροσκάφος μεταφερθεί στις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών.
«Σήμερα έκανε την παρθενική του πτήση με απόλυτη επιτυχια» έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Το ενδιαφέρον πλέον του Πενταγώνου στρέφεται στο Πολεμικό ΠΝ και στην ενίσχυσή του με νέες φρεγάτες και αναβάθμιση αυτών τύπου ΜΕΚΟ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης προμήθειας των γαλλικών μαχητικών κλείνει μία εκκρεμότητα για την Πολεμική Αεροπορία και ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Επόμενος στόχος η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Μετά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας σειρά παίρνει το Πολεμικό Ναυτικό που στη διάρκεια της πρόσφατης πολύμηνης κρίσης με την Άγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο βάρος.

Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.

Πάντως δεν αναμένεται η παράδοση πλοίον πριν το 2024. Η Γαλλίδα Υπ. Άμυνας που έρχεται στην Αθήνα για τις υπογραφές για τα γαλλικά «Rafale» φέρνει μαζί της και νέα για τη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του στόλου.

Η Αθήνα άλλωστε αναμένει από το Παρίσι πρόταση για τις φρεγάτες του Στόλου και συγκεκριμένα τί έχει να προτείνει η Γαλλική πλευρά ως ενδιάμεση λύση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra.

Με το Πολεμικό Ναυτικό να πιέζει όλο και περισσότερο για παραχώρηση Fremm και τη Γαλλία να έχει έως τώρα προτείνει την παραχώρηση αναβαθμισμένων φρεγατών LaFayette, σύμφωνα με το Newpost & τον Κώστα Σαρικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δις χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς. Και εάν η ενδιάμεση λύση ικανοποιήσει την Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό η Γαλλική πρόταση έχει πολλές ελπίδες να προχωρήσει.

Με συνολικό κόστος να αγγίζει τα 5 δις όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές οι Γάλλοι μπορούν να κάνουν τελικά την υπέρβαση και να παραχωρήσουν στο ΠΝ ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα Fremm μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette αν και έως τώρα το Παρίσι δηλώνει ότι οι Fremm είναι πολύτιμες για τις ανάγκες του Γαλλικού ναυτικού.

Αμερικανικό «ναι» σε 1.200 θωρακισμένα οχήματα ασφαλείας

Πάντως, εν αναμονή της επίσημης αμερικανικής πρότασης από τη νέα διοίκηση Μπάιντεν η Ελλάδα άκουσε ένα αμερικανικό «ναι». Αυτό αφορά στην προμήθεια 1.200 θωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας τύπου M-1117 Guardian που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Οι λοιπές εκκρεμότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνεται προσπάθεια παράδοσης των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60Ρ εντός του 2021 κάτι πάντως που θεωρείται δύσκολο. Στην ίδια κατηγορία, των εκκρεμοτήτων παραλαβής – εντάσσονται και οι σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »