Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης αρνείται να παραδοθεί
Οι Ταλιμπάν ήρθαν αντιμέτωποι με αντάρτες που παραμένουν πιστοί στον πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ στην κοιλάδα Πανσίρ.

Μόλις 2 εβδομάδες αφότου οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία και ενώ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστέκεται ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι επέφεραν βαρύ πλήγμα η μία στην άλλη.

«Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την τοπική ένοπλη ομάδα», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ανέφερε επίσης ότι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στο Πανσίρ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα εδάφη. «Υπέστησαν (σ.σ. οι αντίπαλες δυνάμεις) βαριές απώλειες», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRFA) είπε ότι οι αντάρτες διατηρούν τον πλήρη έλεγχο όλων των διαβάσεων και των εισόδων και απώθησαν τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να καταλάβουν την περιφέρεια Σοτούλ.

«Ο εχθρός επιχείρησε κατ’ επανάληψη να μπει στο Σοτούλ από το Τζαμπούλ-Σαράι και απέτυχε», είπε, αναφερόμενος σε μια πόλη, στη γειτονική επαρχία Παρουάν.

Αφότου μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, πολλές χιλιάδες μαχητές τοπικών πολιτοφυλακών και ό,τι απέμεινε από τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο Πανσίρ υπό την ηγεσία του Μασούντ. Ο τελευταίος είναι γιος ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν. Δηλώνουν ότι θα αντισταθούν από αυτήν την κοιλάδα, που λόγω της μορφολογίας της είναι πολύ δύσκολο να καταληφθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας λύσης φαίνεται ότι κατέρρευσαν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για αυτήν την αποτυχία.

Ο εκπρόσωπος του NRFA υποστήριξε ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν πολλούς μαχητές Ταλιμπάν σε δύο μέτωπα. «Αποδείξαμε στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορούν να επιλύσουν αυτό το θέμα με πόλεμο», πρόσθεσε.

Και οι δύο πλευρές ανακοινώνουν διαφορετικούς αριθμούς για τις απώλειες των αντιπάλων τους, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις. Δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές από τρίτες, ανεξάρτητες πηγές, αναφέρει το Reuters.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κοιλάδα Πανσίρ είναι περικυκλωμένη και ότι η νίκη των ανταρτών είναι αδύνατη. Οι αντάρτες όμως επιμένουν ότι θα αρνηθούν να παραδοθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »