Τι ανέφερε για το σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής
Την εκτίμηση πως δεν συμφέρει την Τουρκία το θερμό επεισόδιο εξέφρασε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς οι αντιδράσεις και ο σχεδιασμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν άριστο συγχρονισμό.

Ανατριχιαστική ομιλία Κ. Φλώρου: “Είναι η σειρά μας στις πολεμίστρες”
Παράλληλα τόνισε πως τίποτα δεν τελείωσε στη Λιβύη, παρόλη την αιφνιδιαστική προώθηση Τούρκων-GNA και τις διαδοχικές νίκες. Όπως αναφέρε, “τα γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι πολλά”, αναφερόμενος προφανώς στην εμπλοκή Ρωσίας, Αιγύπτου, ΗΑΕ, των οποίων τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνέδεσε ουσιαστικά τη λιβυκή διαμάχη με τα ελληνοτουρκικά, καθώς οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στη Λιβύη καθορίζουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η Τουρκία «δεν θέλει θερμό επεισόδιο, δεν την συμφέρει ένα θερμό επεισόδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής μιλώντας στο «Θέμα 104,6», επισημαίνοντας τον απόηχο που έχει στην Άγκυρα η σκληρή στάση που επιδεικνύει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Ο Ερντογάν μας υπολογίζει πάρα πολύ, ιδιαίτερα μετά την ευθύς εξ αρχής σκληρή μας στάση. Αυτό τον προβληματίζει πάρα πολύ» επισήμανε ο υφυπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αρχής γενομένης από τον Έβρο στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου όπου οι Ελληνικές Αρχές μπλόκαραν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής
«Ο πυλώνας ισχύος της άμυνας είναι ο τελευταίος που εμπλέκεται σε μια κρίση» υπογράμμισε, ο κ. Στεφανής, κληθείς να σχολιάσει το πόσο πιθανό είναι το σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής.

Η κατάσταση από την απέναντι πλευρά είναι όπως κάθε μέρα, είναι ήρεμη, εξήγησε για τον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο κ. Στεφανής, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου, με χιλιάδες μετανάστες να ωθούνται από την Τουρκία στις Καστανιές Έβρου και να προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Πολεμικό μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ: Άλματα στατικού ιμάντα στη θάλασσα
Για κάθε δράση τουρκική, για κάθε σενάριο, υπάρχουν δράσεις δικές μας, εξήγησε ακόμη ο κ. Στεφανής. «28 Φεβρουαρίου, όταν δεχτήκαμε την επίθεση στον Έβρο, η αντίδρασή μας ήταν τέτοια, που σταματήσαμε εκείνο το βράδυ την είσοδο 9.500 μεταναστών» υπενθύμισε ο υφυπουργός.

«Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί, αν δεν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός» υπογράμμισε.

«Λύσεις υπάρχουν» επέμεινε, τονίζοντας ότι «οι δράσεις φέρνουν αντιδράσεις και αντι-αντιδράσεις, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιγνίου». «Έχει πολλά ακροατήρια, τα οποία προσπαθεί να πείσει» σχολίασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πώς κινείται εντός και εκτός Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να απομονώνεται. «Ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πατέρας των Τούρκων, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο» εκτίμησε.

«Στη Λιβύη το τοπίο είναι πολύ θολό ακόμα. Η Τουρκία διάλεξε πλευρά και φαίνεται αυτή να κερδίζει, αλλά υπάρχουν πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο» εκτίμησε ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »