“Κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε σωστά”
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν φοβάται και πως είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Αμέσως μετά τους εκβιασμούς του Τούρκου ΥΠΑΜ, η Αθήνα φρόντισε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, αφήνονοντάς ωστόσο και μια διττή δήλωση.

Έκθεση-”βόμβα” από το ινστιτούτο RAND: ”Πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία”
“Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε”, σημείωσε ο Έλληνας ΥΦΕΘΑ, αφήνοντας έτσι ανοικτό το πεδίο για διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε τουρκικούς εκβιασμούς και καμία διαπραγμάτευση να μην πραγματοποιηθεί έως ότου η Άγκυρα αποχωρήσει από τις παράνομες διεκδικήσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας.

Εκτιμάται (με μεγάλη ακρίβεια) πως αυτό δεν θα συμβεί, άρα οποιαδήποτε “φιλειρηνική” πρόσκληση για συζήτηση από την ελληνική πλευρά αποτελεί ένα βήμα πίσω για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ΤV και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απηύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα λυπηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Ο κύριος Ακάρ επιλέγει αυτόν τον τρόπο. Από τη μία μας απειλεί και από την άλλη μας καλεί να συζητήσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Άλλωστε, συζητάμε σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά παράλληλα κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε σωστά» είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Βλέπετε το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε τις παρεμβάσεις μας στο NATO, βλέπετε τις διμερείς μας σχέσεις. Ένας ολόκληρος οργανισμός όπως είναι η κυβέρνηση, προσπαθεί να ενημερώσει για τις εθνικές θέσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Ερωτηθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε:

«Δεν φοβόμαστε τίποτα, διότι έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας, της εκπαίδευσης της οποίας κάνουμε και γιατί καθημερινά εξετάζουμε πολλαπλά σενάρια. Ένα από αυτά το είδατε να εξελίσσεται τις δύο τελευταίες μέρες. Χωρίς καμία προειδοποίηση δόθηκε διαταγή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να υλοποιηθεί κάποιο σχέδιο και υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο», είπε αναφερόμενος στην αεροναυτική άσκηση που για πρώτη φορά έγινε σε θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Η προετοιμασία είναι διαφορετική σε διαφορετικά επίπεδα. Ο κάθε πυλώνας ισχύος της χώρας έχει διαφορετική αποστολή.

Τουρκία-Αμνηστία προς Αίγυπτο: “Η τουρκολιβυκή ΑΟΖ ακυρώνει τον EastMed”
Ο δικός μας έχει δύο τομείς: την αμυντική διπλωματία, που την είδαμε να εξελίσσεται όταν ενημερώσαμε τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για ό,τι συμβαίνει και στον Έβρο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκείνον της σκληρής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδειξαν τις δυνατότητες τις οποίες έχει η Ελλάδα. Εμείς παρουσιάσαμε μια δυνατότητα. Καθημερινά οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται σε διάφορα σενάρια και υλοποιούνται διάφορες απειλές. Εδώ λοιπόν δείξαμε ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα».

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στα διαφορετικά επίπεδα μηνυμάτων που στέλνει κάθε άσκηση λέγοντας ότι το ένα είναι το εσωτερικό και αφορά στην αυτοπεποίθηση και την εκπαίδευση, το δεύτερο μήνυμα είναι προς το ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, ενώ το τρίτο είναι προς τους εξωτερικούς αποδέκτες.

«Τους λέμε δείτε τι δυνατότητες έχουμε. Οι δυνατότητές μας είναι πάρα πολλές και είναι πολύ ισχυρές. Ξέρουμε τι κάνουμε και το κάνουμε καλά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα πολύ μεγάλο μυστικό: το πάθος και την αγάπη προς την πατρίδα, είναι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούν την αποστολή τους», είπε κλείνοντας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »