ΟΙ Τούρκοι προσπαθούν να συνδέσουν την ΑΟΖ στα Κατεχόμενα με την Τουρκολιβυκή ΑΟΖ
Τετελεσμένα κατά της Ελλάδος φέρονται να ετοιμάζουν πάλι οι Τούρκοι εμπλέκοντας τα Κατεχόμενα στην Κύπρο με τη Λιβύη (κυβέρνηση Τρίπολης), με την υπογραφή συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων περιοχών.

Πρόκειται σαφώς για “βρώμικο” σχέδιο σύνδεσης της ΑΟΖ των Κατεχομένων με την τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, δημιουργώντας έναν ακόμη τρομερό κίνδυνο για την Κύπρο.

Ελπίζουμε να γνωρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, τις άνομες συμφωνίες Τούρκοκύπριων και Λίβυων στην Τρίπολη, ενώ πρόσφατες τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για σχέδιο ναρκοθέτησης περιοχών ευθύνης και συμφερόντων της Τουρκίας το επόμενο διάστημα.
Ο Ακαδημαϊκός, Ερευνητής, Συγγραφέας και πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν Δρ. Ata Atun υποτιμώντας Ελλάδα και Κύπρο, θεωρεί ως σίγουρο για την Άγκυρα, ότι “Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν με την Τουρκία, ενώ Ισραήλ, Γαλλία και Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα σε οποιαδήποτε περίπτωση”.

Προφανώς ο ίδιος ξεχνά την μακραίωνη ελληνική ιστορία, στην οποία σχεδόν πάντα ήμασταν μόνοι μας αλλά δεν φοβηθήκαμε ποτέ να τα βάλουμε ακόμα και με αυτοκρατορίες.

Ο Τούρκος πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν, ξεχνά επίσης ότι η χώρα του ήταν ο “επιτήδειος ουδέτερος” στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά του φασισμού (1939-1945).

Ο ίδιος τονίζει ότι, “οι παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, ενώ τα τελευταία 60 χρόνια, η Τουρκία διασφάλιζε την περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής.

Η πολιτική της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί και το 2021.

Λιβύη και Βόρεια Κύπρο υπέγραψαν συμφωνία για οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε παράνομη δράση εντός της επικράτειάς τους στα όρια της δικαιοδοσίας τους.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να δρα με δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το 2021, ενώ θα επιβάλλει μια πιο αποτελεσματική τουρκική κυριαρχία”, τόνισε ο ίδιος.

Έτερος Τούρκος Καθηγητής με το όνομα Σολομών Κιζιλτοπράκ σημειώνει ότι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Τουρκία έχουν το δίκαιο με το μέρος τους στην Α. Μεσόγειο και για αυτό θα λάβουν τα περισσότερα κέρδη (ΑΟΖ) λόγω των ορθολογικών απαιτήσεων τους, κάτι που δεν συμβαίνει όμως στη Λιβύη.
Ο ίδιος θέτει επίσης το ερώτημα ποια δουλειά ακριβώς έχουν σε Λιβύη και Α. Μεσόγειο, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, ενώ κατηγορεί τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία ως ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ στην Λιβύη.

“Η Γαλλία, η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιοχή, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο 6ος στόλος των ΗΠΑ αναπτύσσεται στη Σικελία για τον έλεγχο της Μεσογείου και η Ρωσία οχυρώνει συνεχώς τη βάση της Ταρτούς στη Λατάκια.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να καθίσει παθητικά να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δράσει για την προστασία των τουρκικών εθνικών συμφερόντων”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία προσπαθεί εναγωνίως να νομιμοποιήσει τη ναυτική συμφωνία με την Λιβύη, να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ανακηρύξει ΑΟΖ και τέλος να βάλει τον εαυτό της “από το παράθυρο” στα ενεργειακά σχέδια της περιοχής, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι.

Η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει όμως ουσιαστικά, σχεδόν ολόκληρη την Α. Μεσόγειο, μαζί με την διέλευση όλων των σκαφών από μια τεράστια περιοχή.

Όλα αυτά είναι όμως “παλάτια στην άμμο” αφού έχουν μοιρασθεί και δοθεί όλα τα “φιλέτα” της περιοχής σε ενεργειακούς κολοσσούς εδώ και χρόνια και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επουδενί , ούτε από το καθεστώς Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »