Δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας
Ηαεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, έχει χάσει τη σημασία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Oι ΗΠΑ διαθέτουν πληθώρα στρατιωτικών βάσεων σε γειτονικές χώρες, από τις οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ η Τουρκία του Ερντογάν αποδεδειγμένα είναι αναξιόπιστη “σύμμαχος”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τερματίσουν την παρουσία τους στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, η οποία δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το National Interest (NI) την Τετάρτη.Στρατηγικά τοποθετημένο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το Ιντσιρλίκ παρέχει μια βασική επιχειρησιακή βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, πιο πρόσφατα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Αλλά η αεροπορική βάση έχει χάσει τη σημασία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Richard Caroll για το NI.

Ιστορικά, το Ιντσιρλίκ θεωρήθηκε κεντρικό για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, και η αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε τη χώρα έναν αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, ανέφερε το περιοδικό.

Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση, με συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για να ανοίξει ξανά μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη του Ηρακλείου στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και υποστήριξαν σθεναρά την Αθήνα στη διαμάχη τους με την Άγκυρα σχετικά με την πρόσβαση στο φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »