Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο με… στρατιωτικό φανελάκι

Με θράσος που ξεπερνάει κάθε όριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε «δώστε μας τα 50 δισ. ευρώ θα είναι μία επένδυση»!

Το show ήταν μία γνήσια «αμερικανιά» εμπνευσμένη από το Hollywood, made by the Democrats, καθώς φρόντισαν να εμφανιστεί ο Β.Ζελένσκι με στρατιωτικό φανελάκι του ουκρανικού Στρατού για να «μιλήσει» στο υποσυνείδητο των Αμερικανών.

Με λίγα λόγια τον εμφάνισαν ως… ήρωα και αν μπορούσαν θα τον παρουσίαζαν και ότι πολεμάει αυτοπροσώπως στην πρώτη γραμμή του Μπάκχμουτ.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επανειλημμένως έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

 

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε εκφράζοντας την… ευγνωμοσύνη του στους Δημορκατικούς.

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι.

“Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους.”

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που θέλουν να «μαζευτούν» οι αμερικανικές «δωρεές» στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

«Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε.

Οι αποφάσεις του Κογκρέσου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μπορούν να σώσουν την Ουκρανία. «Ας ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε και ζήτησε την έγκροιση ακόμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

 

Ο Β. Ζελένσκι συνέχισε το show και προσέφερε στο Κογκρέσο υποτίθεται την ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις.

Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε.

Φυσικά κανείς δεν ξέρει αν πήγε καν στο Μπακχμούτ, στο οποίο ήταν πολύ δύσκολο να πάει καθώς μόνο ο δυτικός αυτοκινητόδρομος είναι προσβάσιμος.

 

Το όνομα του Ζελένσκι προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προέδρευσε της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέλη του Κογκρέσου φωτογραφήθηκαν να ξεναγούν τον Ζελένσκι γύρω από το Capitol Rotunda και το Statuary Hall, δύο από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του κτιρίου.

26614081

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόζι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που έχει «ηρωποιηθεί» από τα δυτικά ΜΜΕ (η σειρά του προβλήθηκε μέχρι και σε ελληνικό κανάλι) και παρουσιάζεται ως «πολέμιος των ολιγαρχών» έχει αμύθητη περιουσία, την οποία κανείς δεν γνωρίζει πως την απέκτησε. 

Το άρθρο αναφέρεται στις αποκαλύψεις στον Pandora Papers, που τότε είχαν συγκλονίσει. Μεταξύ των «προσώπων πολιτικού ενδιαφέροντος» που εμπλέκονται, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Προφανώς, η περιουσία του έχει την δυνατότητα τώρα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο καθώς κανείς δεν ελέγχει τον Ουκρανό πρόεδρο, τι κάνει με τα χρήματα που προσφέρονται στην Ουκρανία από παντού (μεταξύ αυτών και την Ελλάδα όπου ο Κ.Μητσοτάκης αποφάσισε να «πετάξει» 45 εκατ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία) ενώ υπολογίζεται ότι και το 40% των οπλικών συστημάτων που δίνονται από την Δύση έχει καταλήξει σε… άλλους προορισμούς του πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »