Στοχοποιημένα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό στην Μεσόγειο
ΟΓάλλος Ναύαρχος Pierre Vandier, αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη σε γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλύπτοντας πολλά και άκρως σημαντικά, μεταξύ των οποίων σχετικά με την δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

Ο ίδιος μίλησε ειδικά για την Α.Μεσόγειο εστιάζοντας στην κατάσταση στην Λιβύη, στην οποία ως γνωστόν η Τουρκία ετοιμάζει δύο ναυτικές βάσεις στην χώρα (Μισράτα και Τρίπολη), οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα όπως φαίνεται και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.
Ο Γάλλος Α/ΓΕΝ αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή: “Για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σας, θα έλεγα ότι υπάρχει πολεμικός κίνδυνος παντού… στην Μεσόγειο. Eπιστρέψαμε σε ένα αρκετά επικίνδυνο επίπεδο, με την επιστροφή ενός αντιπάλου πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού (Τουρκία).

Στην Μεσόγειο, παρακολουθούμε στενά τη Λιβύη, και την σύγκρουση που λαμβάνει χώρα εκεί, ενώ έχουμε επίσης εντάσεις και με την Τουρκία”.

Η δράση των τουρκικών μονάδων επιφανείας αλλά και των υποβρυχίων, βρίσκονται από τα συμφραζόμενα του Γάλλου Α/ΓΕΝ στο στόχαστρο των γαλλικών πολεμικών πλοίων, των ραντάρ επιφανείας αλλά και των γαλλικών δορυφόρων και παρακολουθούνται νυχθημερόν.

Η τουρκική απειλή συνίσταται στο ότι οι Τούρκοι “αλωνίζουν” όχι μόνο στην Λιβύη, αλλά και στην Τυνησία και σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν την παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα υφιστάμενα γεωπολιτικά δεδομένα.

Το έτερο πρόβλημα για το Παρίσι είναι οι ροές των μεταναστών από την αφρικανική ήπειρο, μέσα στους οποίους οι Τούρκοι ενδεχομένως να “κρύψουν” και τζιχαντιστές, οι οποίοι αποτελούν το μακρύ χέρι του τουρκικού καθεστώτος στην ΕΕ.

Ο Γάλλος Α/ΓΕΝ τόνισε επίσης ότι διαθέτει αυτήν την περίοδο15 φρεγάτες πρώτης γραμμής για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

“Αναμένουμε την άφιξη των Φρεγατών IDF για να έχουμε πραγματικά 15 φρεγάτες πρώτης κατηγορίας με πυραύλους Κρουζ, που θα μας δώσει την δυνατότητα να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και σε άλλους τομείς.

Οι φρεγάτες IDF είναι αληθινά πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης, και θα αντικαταστήσουν επωφελώς τις φρεγάτες La Fayette που δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως πλοία πρώτης γραμμής.

Στον εξοπλισμό τους ελπίζουμε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε περισσότερους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας κατά πολεμικών πλοίων.

Επίσης ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού», ο οποίος είναι ένας νέος πόλεμος και αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδίων, μέσω των οποίων διέρχονται οι επικοινωνίες.

Υπάρχουν επίσης αγωγοί τροφοδοσίας για την μεταφορά ενέργειας. Πρέπει επομένως να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας.

Εργαζόμαστε σε αυτό, ιδίως σε μετά την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων drone, όπως το SLAM-F και το CHOF”, κατέληξε ο ίδιος.

Η είδηση εδώ είναι ότι σύντομα και μετά την κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου, θα έχουμε ένα νέο είδος πολέμου που θα αφορά την ασφάλεια όλων αυτών των σχεδίων.

Για αυτό όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο αυτού του τύπου στο οποίο δεν θα συμμετέχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »