Ηεπίλεκτη δύναμη Σέρβων κομάντος με το όνομα “COBRA”, έκανε αιφνιδιαστική είσοδο, ενώ ήταν σε εξέλιξη το σερβικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, και Σέρβοι κομάντος δήλωσαν ευθαρσώς μπροστά στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσις και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, ότι θέλουν να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο να στηρίξουν τους ομοεθνείς τους..τώρα.

Ο Σέρβος πρόεδρος συγκινήθηκε από την αυθόρμητη εκδήλωση  τους και έκλαψε όταν τους είδε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, το 99 τοις εκατό των μελών της Cobra που φρουρούν τον πρόεδρο της Σερβίας  ζήτησαν να πάνε στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

Η μονάδα στρατιωτικής αστυνομίας ειδικού σκοπού “Cobra”, είναι επίλεκτη μονάδα του Σερβικού Στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για αντιτρομοκρατικές ενέργειες, στενή προστασία υψηλών προσώπων και ειδικές επιχειρήσεις.

τις 20 Οκτωβρίου 2020, η μονάδα εξελίχθηκε από τάγμα σε ειδικό απόσπασμα που υπάγεται άμεσα στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χθες βράδυ εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό είναι ένδειξη υποστήριξης για τις σερβικές ομάδες που έχουν πρόσφατα αποκλείσει τους δρόμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Οι συγκεντρωμένοι έφεραν σερβικές σημαίες και τραγουδούσαν εθνικιστικά τραγούδια από την εποχή του  Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κατά καιρούς φώναζαν  «Όχι διχασμός» και «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας».

Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner είναι στο Κοσσυφοπέδιο δηλώνουν Αλβανοί αξιωματούχοι

Έτοιμη να εκραγεί είναι η κατάσταση στην περιοχή της Πρίστινα αφού οι Σέρβοι παραμένουν στα οδοφράγματα, ενώ  τα ρωσικά σύμβολα “Z” άρχισαν να εμφανίζονται στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά την εμφάνιση αυτών των συμβόλων, ο Αλβανός ειδικός και μέλος κρατικού ινστιτούτου, Δρ. Enver Bytyçi, δήλωσε ότι αυτές είναι αποδείξεις ότι Σερβία και Ρωσία στέκονται μαζί σε νέα σχέδια διχοτόμησης.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα γεγονότα στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα σκηνοθετήθηκαν από την Σερβία και την Ρωσία.Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι σε αυτά τα σχέδια ηγείται ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο απεσταλμένος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας (BIA), Αλεξάνταρ Βούλιν”, τόνισε ο ίδιος.

Έχουμε αναφέρει ότι μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στην Πρίστινα είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετές ημέρες.

Πυρ και μανία ο Σέρβος πρόεδρος με την διεθνή κοινότητα για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος δέχεται ήδη πυρά για μη δράση στην πρώην σερβική επαρχία από σκληροπυρηνικούς Σέρβους πολιτικούς δήλωσε:

“Έχουμε ένα βασικό ερώτημα προς όλους, ποιο έγγραφο θέλετε να σεβαστούμε; Απλώς πείτε μας ένα έγγραφο και θα ξεχάσουμε τα υπόλοιπα τέσσερα, ορίστε ο μπουφές, θέλετε την Συμφωνία του Κουμάνοβο, τον Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244, την Συμφωνία των Βρυξελλών ή την Συμφωνία της Ουάσιγκτον;

Τι θέλετε να σεβαστούμε, αφού κανένας από αυτούς τους πέντε δεν σέβεται, ούτε φυσικά η Πρίστινα ούτε αυτοί που την βοηθούν.

Οι Αλβανοί δεν συμπαθεί τη συμφωνία των Βρυξελλών στο κομμάτι που δεν της αρέσει, και στη συνέχεια η Μπερμπόκοβα λέει ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Πρίστινα που θα μπορεί να πάρει απόφαση κυρίαρχου κράτους, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση στο Βελιγράδι που θα αφήσει το Κοσσυφοπέδιο ολοκληρωτικά στον ΟΗΕ. Είστε σοβαροί;”, τόνισε ο ίδιος που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Σέρβοι θα ζητήσουν επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο

Την Πέμπτη, η σερβική κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημα την επιστροφή των δυνάμεών της στην πρώην σερβική επαρχία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ, η KFOR δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί το αίτημα, αλλά είναι υποχρεωμένη να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για αυτό.

“Θέλουμε ειρήνη, αλλά πρέπει να αμυνθούμε! Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Σερβίας θα ζητήσει επίσημα από την KFOR την επιστροφή 1.000 στρατιωτών και αστυνομικών μας στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια λόγω των τελευταίων εντάσεων που προκλήθηκαν στην επαρχία από τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Αλμπίν Κούρτι, στον οποίο οι Σέρβοι απάντησαν με οδοφράγματα!

Το κλειδί των εξελίξεων και της επέμβασης ακόμα και της Ρωσίας είναι το ψήφισμα 1244

“Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η KFOR δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει το αίτημά μας, αλλά είναι υποχρεωμένη να παρέχει προϋποθέσεις για την άφιξη των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας”, αναφέρει ο σερβικός τύπος.

Ωστόσο, προειδοποιούν Σέρβοι ειδικοί, “ότι η Δύση έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν σέβεται όσα υπογράφηκαν, και αυτό υποστηρίζεται από τη δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Analene Berbock, η οποία υποστήριξε ολόψυχα τις πράξεις των Αλβανών στην βόρεια Μιτρόβιτσα και αυτό είναι μια «απαράδεκτη στάση”.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εμπλοκή της στο Κοσσυφοπέδιο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μέσω του προεδρικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι “η Μόσχα υποστηρίζει τον απόλυτο σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα δύο μέρη σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπάρχουν”.

Η δήλωση Πεσκώφ αφορούσε το αίτημα του Βελιγραδίου να αναπτυχθεί ο σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προκαλεί χάος.

“ Αυτές οι προσπάθειες υποτίμησης του ρυθμιστικού πλαισίου για μια λύση είναι ειλικρινά επιζήμιες στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Το ψήφισμα 1244 δίνει στο Βελιγράδι την δυνατότητα να στείλει 1.000 αστυνομικούς στην περιοχή για να εξασφαλίσει την τάξη και να προστατεύσει τους ομοενείς του.

Κανείς, ούτε καν οι υποστηρικτές μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, δεν μπορεί να το αρνηθεί. Οι τελευταίες αυταπάτες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με Αλβανούς αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου εξαφανίζονται”, κατέληξε η ίδια.

Ο πρώην Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ζ.Γιοβάνοβιτς επισήμανε ότι «αν η ασφάλεια του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο απειλείται όσο απειλείται, εάν οι διεθνείς συμφωνίες για τα δικαιώματα των Σέρβων και της Σερβίας παραβιάζονται τόσο απερίσκεπτα, ειδικά το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε η Σερβία θα πρέπει να απαιτήσει μια επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γιατί το γεγονός ότι η σερβική επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια είναι υπό την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και όχι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οποιασδήποτε άλλη δύναμη είναι εκτός της διεθνούς έννομης τάξης”, τόνισε ο Γιοβάνοβιτς.

Η ελβετική εφημερίδα «Blick.ch» έχει αφιερώσει ειδικό άρθρο στην κατάσταση στον Βορρά και στις σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας, με φωτογραφίες και βίντεο από κινήσεις στρατευμάτων στη συνοριακή περιοχή της Σερβίας.

Η ίδια αναφέρει ότι είναι πανέτοιμη να εκραγεί η επόμενη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, που είναι τα Βαλκάνια και ο πόλεμος της Ουκρανίας θα επεκταθεί και εκεί, αποσαφηνίζοντας επακριβώς τους τρομερούς κινδύνους που διατρέχουμε ήδη και στην περιοχή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »