Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας
Νέο μήνυμα προς την ΕΕ και την Τουρκία έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας και την κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που η Άγκυρα ετοιμάζει αποστολές ερευνητικών σκαφών σε Καστελλόριζο και Κρήτη και επιτίθεται σε Ελληνισμό και Ορθοδοξία με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

Ο Μακρόν στέλνει φρεγάτες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης & Κύπρου
Για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως δεν είναι διμερές θέμα και η κίνηση του νεο-σουλτάνου για τη μετατροπή της σε τζαμί είχε προβλεφθεί, ενώ είχαν γίνει και κινήσεις από Αθήνα και UNESCO για την αποτροπή του εν λόγω σεναρίου.

Όπως είπε το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ελλάδα αύριο Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να ζητήσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα παραμείνει αδρανής. Η Ελλάδα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις”, είπε με νόημα.

Όπως ανέφερε, πριν από την Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του ιδίου και του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφιά και την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που ξεκίνησε από χθες η κυβέρνηση, θα υπάρξει από αύριο επικοινωνία με όλες τις Εκκλησίες, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά πως το ζήτημα είναι διεθνές και όχι διμερές.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε πως η αλλαγή καθεστώτος είχε προβλεφθεί και μάλιστα είχα γίνει προσπάθειες τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από πλευράς UNESCO για την αποτροπή των παράλογων σχεδίων του Τούρκου Προέδρου.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Mε τετελεσμένα απαντά η Τουρκία
Με προειδοποιήσεις, που περιέχουν απειλές και εκβιασμούς, επιχειρεί η κατοχική Τουρκία να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιθετική της συμπεριφορά. Ενόψει των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα έχει φροντίσει να διαμηνύει πως η αντίδρασή της θα είναι «αποφασιστική και θα επιβάλει νέα τετελεσμένα». Όλα αυτά, βέβαια, είναι αφορμή, δικαιολογία για να εφαρμογή των σχεδιασμών της, καθώς δεν αναμένονται να αποφασισθούν κυρώσεις ή μέτρα κατά της Τουρκίας. Στην ατζέντα θα είναι το θέμα του ρόλου του Μπορέλ στα ευρωτουρκικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της τόσο προς τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. όσο και προς την Κομισιόν, όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε την Άγκυρα πρόσφατα.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας υπάρχουν τα εξής σενάρια:

Σε ύψιστη επιφυλακή Μονάδες και Σχηματισμοί των ΕΔ -Ετοιμότητα πολέμου στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Πρώτο σενάριο να στείλει σεισμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστά μια πρώτη κίνηση προέλασης στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Γιατί το Καστελόριζο; Επειδή, είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ αξιολογώντας τις ελληνικές αντιδράσεις τις θεωρούν πιο ήπιες σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες στην Κρήτη.

Δεύτερο σενάριο, να σταλεί σεισμικό σκάφος στην περιοχή της Κρήτης, νοτίως του νησιού, ενδεχομένως σε σημείο πέραν των 12 ναυτικών μιλίων.

Στόχος της Άγκυρας είναι να υλοποιήσει και τα δύο σενάρια. Το ζητούμενο σήμερα είναι ποιο από τα δύο θα επιλέξει. Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το πρώτο, αυτό το Καστελόριζου, αναφέρει το philenews.

Πολλά θα εξαρτηθούν σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η Τουρκία και από την αντίδραση της Αθήνας. Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο για τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως θα αντιδράσει αποφασιστικά. Κι αυτό έχει αναφερθεί στους εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ και προφανώς το μήνυμα θα έχει φθάσει και στην Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Γαλλία και στα πλαίσια αυτά φαίνεται πως υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας είναι άκρως απόρρητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »