Σκληρή γλώσσα κατά του Βερολίνου για την άρνηση εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Κανένας λόγος και πάλι για κυρώσεις
ΟΈλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ απορρίπτοντας τις εκκλήσεις από την Αθήνα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ντέντιας σε συνέντευξή του στο POLITICO.

 

Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Τα όπλα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε περίπτωση κλιμάκωσης των διαφορών για τα χωρικά ύδατα.

Η Ελλάδα κάλεσε συγκεκριμένα τη Γερμανία να μην επιτρέψει την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214 με εντολή της Τουρκίας. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα υποβρύχια, θα διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας, σημείωσε σχετικά με τη συμφωνία για τα υποβρύχια ότι χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές.

«Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», είπε.

Ο Δένδιας είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται, γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα με το Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά με μακροχρόνιες διαφωνίες για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων. Η διμερείς σχέσεις έχουν φάσει στο “ναδίρ” τελευταίους μήνες μετά την αύξηση της προκλητικότητας της Άγκυρας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι χώρες πλησίασαν ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση, καθώς το Oruç Reis, ένα σεισμικό σκάφος που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών της Τουρκίας, ξεκίνησε ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τούρκοι και Έλληνες ναυτικοί στολίσκοι αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον για εβδομάδες. Η Τουρκία συνεχίζει ακόμη, να διεξάγει έρευνες και να τρυπά στην ΑΟΖ της Κύπρου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Γερμανία προσπάθησε να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, με τον υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas να επισκέπτεται πολλές φορές την Αθήνα και την Άγκυρα για να πιέσει για επανεκκίνηση των διπλωματικών συνομιλιών. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση καλώντας τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά απέναντι στην, οπως χαρακτηρίζει ο Νικος Δένδιας, πολιτική «χαλάρωσης» που ακολουθεί η Γερμανία έναντι της Τουρκίας. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνέντευξη, ο Δένδιας, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του επόμενου μήνα. Αλλά σταμάτησε να απαιτεί ρητά τις κυρώσεις της ΕΕ στην Άγκυρα.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας που θα ταιριάζουν με τη δέσμευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Λίγο πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το τουρκικό σκάφος επέστρεψε στην πατρίδα του και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες. Στη σύνοδο κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Άγκυρα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά απέφυγε να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Αυτή τη φορά, η Τουρκία έχει δηλώσει ξανά ότι το πλοίο θα επιστρέψει στο λιμάνι πριν από τη σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι η αποστολή του θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Δένδιας, τόνισε ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κολουθήσουν την ίδια πορεία με την τελευταία φορά, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

 

“Εάν κάνετε τα ίδια πράγματα που κάνατε στο παρελθόν και περιμένετε άλλο αποτέλεσμα στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη” αφελής “- και αυτός είναι ένας ήπιος όρος για αυτό, θα έλεγα”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος ενεργεί αυθαίρετα, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, είναι στο τέλος της μέρας ατιμώρητος».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιο είναι το μήνυμα της ΕΕ. Είπε ότι πρέπει να εξαρτάται από το εάν η Τουρκία δείχνει μια πραγματική αλλαγή στάσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο Δένδιας, είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden όσο και ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα της στρατιωτικής της παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »