Τι συνέβη;
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας μετά την απαγγελία κατηγορίας για τρομοκρατία σε βάρος στελεχών αυτονομιστικής αραβικής ιρανικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ, τα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην οργάνωση, διαμένουν στην χώρα και θεωρούνται ύποπτα ότι λαμβάνουν χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε τη δίωξη «τριών προσώπων για χρηματοδότηση και προώθηση της τρομοκρατίας στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με σαουδαραβική υπηρεσία πληροφοριών». Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συνάντησε τον πολιτικό διευθυντή.

«Του ειπώθηκε σαφέστατα ότι δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση τέτοιες δραστηριότητες και ο πρεσβευτής μας στο Ριάντ επανέλαβε το ίδιο μήνυμα απευθείας στις σαουδαραβικές αρχές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας Γέπε Κόφοντ, σε ανακοίνωση, όπου αποδοκιμάζει τις «πολύ σοβαρές νέες κατηγορίες».

Τα τρία αυτά πρόσωπα, που όλα διαμένουν στη Δανία και είναι μέλη του ASMLA (Αραβικό Κίνημα Μάχης για την απελευθέρωση της Αβάζ) διώκονται από τον Φεβρουάριο για κατασκοπεία υπέρ μιας σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας (PET), τα πρόσωπα αυτά μεταξύ 2012 και 2018 κατασκόπευαν για λογαριασμό μιας σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το φθινόπωρο του 2018, τα πρόσωπα αυτά ήταν στόχος ενός σχεδίου επίθεσης στο έδαφος της Δανίας, το οποίο η Κοπεγχάγη εκτιμά ότι χρηματοδοτήθηκε από το ιρανικό καθεστώς σε αντίποινα για την επίθεση στην πόλη Αβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο του 2018. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει επίσημα το σχέδιο επίθεσης στη Δανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »