Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά διψήφιο
Από το αποτέλεσμα κρίνουν κυριολεκτικά οι πολίτες την κυβέρνηση, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τα ευρήματα δύο ακόμη δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν χθες, με το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερά διψήφιο, τη στιγμή που διευρύνεται η διείσδυση του κ. Μητσοτάκη και προς τις εκλογικές δεξαμενές των υπόλοιπων κομμάτων, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου.

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατευθύνονται προς το κυβερνητικό σχήμα κρίνοντας από την «απόδοσή» του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, αφού στο 6 διαμορφώνεται κατά μέσο όρο η αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Υψηλή και οριζόντια καταγράφεται και η εμπιστοσύνη που έχει κατακτήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας σε ποσοστό 48% (μεγαλύτερο της τελευταίας εκλογικής επίδοσης της ΝΔ) έναντι του 26% του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Γαλάζιο» κύμα οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
Η απόσταση των 22 μονάδων που χωρίζει τους πολιτικούς αρχηγούς στην ίδια δημοσκόπηση ερμηνεύεται και από την διψήφια μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς διαφορετικές κομματικές κατευθύνσεις, εκ των οποίων 11,2% προς την Νέα Δημοκρατία, 1,7% προς το Κίνημα Αλλαγής, 3,3% προς άλλο κόμμα και 8,9% «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Την αποσυσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύει και η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων που στην έρευνα της ALCO διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 40,4%,
ΣΥΡΙΖΑ 23,5%,
ΚΙΝΑΛ 6,4%,
ΚΚΕ 5,3%,
Ελληνική Λύση 3,7% και
ΜέΡΑ 25 στο 2,6%.

Προσδοκίες στην οικονομία
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το αποτύπωμα των προσδοκιών που φαίνεται πως έχουν οι πολίτες από το κυβερνητικό σχήμα αναφορικά με τις δυνατότητες στο πεδίο της οικονομίας, όταν το 70% εκτιμά πως η κυβέρνηση μπορεί να διευρύνει τα περιθώρια στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η ίδια προσδοκία απορρέει και από την προβολή της καθημερινότητας των πολιτών το επόμενο διάστημα, καθώς η επιλογή «ίδια» με ποσοστό 44% προηγείται της επιλογής «χειρότερα» (με ποσοστό 38%) και της επιλογής «καλύτερα» (με ποσοστό 18%).

Στην ίδια μέτρηση, σχεδόν καθολικό εμφανίζεται το αίτημα εμβολιασμού όσων τουριστών φτάσουν στη χώρα, αφού το 89% απαντά θετικά, ενώ πρώτος σε δημοφιλία υπουργός κατατάσσεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με ποσοστό 34% και ακολουθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με ποσοστό 19%, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης με 17%, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος με 15%, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με 14%, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με 12%, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με 11%, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής με 10%, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με 9% και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με 6%.

Φράχτης και αποτροπή
Παράλληλα, με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, αλλά και της αποφασιστικής αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών στη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview. Ειδικότερα, το 83% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του φράχτη, ενώ το 56% επιθυμεί στρατιωτικής φύσεως απάντηση, σε περίπτωση του η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Υπέρ ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων σε σχετικό ενδεχόμενο τοποθετείται και το 53% των συμμετεχόντων, έναντι 42% όσων διαφωνούν.

Εκτός από τις πάγιες εθνικές θέσεις, παγιωμένη εμφανίζεται και η διαφορά της τάξης του 20,8 της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόθεση ψήφου να καταγράφει ποσοστά:

ΝΔ 41,7%
ΣΥΡΙΖΑ 20,9%
ΚΙΝΑΛ 6,8%
ΚΚΕ 4,4%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,6%
ΜεΡΑ25 3,3%
ΑΛΛΟ 6,8%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 10,5%

Αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη
Με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, πρώτος από τους υπουργούς κατατάσσεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με βαθμολογία 7,2, και ακολουθούν στη δεύτερη θέση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με βαθμολογία 7, στην τρίτη θέση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 6,7, και στη συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (6,3) και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (5,7), ενώ στις τελευταίες θέσεις εμφανίζονται ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με βαθμολογία 5,6 και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 5,5.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »