Σημαντική κίνηση
ΗΕλληνική ΠΑ είναι παντού και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μπορεί η Αθήνα και συγκεκριμένα το Μ. Μαξίμου όπως φαίνεται να θέλει συνδιαχείριση στο Αιγαίο, όμως οι ΕΔ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων!

Σύμφωνα λοιπόν με την γνωστή ιστοσελίδα itamilradar, Ελληνικό αεροσκάφος Embraer EMB-145 AEW&C (757), πραγματοποίηση αποστολή επιτήρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο σημείο που το ”ΓΙΑΒΟΥΖ” πραγματοποιεί έρευνες.

Περισσότερα στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως πρόκειται για μία σημαντική κίνηση από την πλευρά της ΠΑ.

Την ίδια στιγμή, για δύο συνεχείς ημέρες, τα ελληνικά μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα, συμμετείχαν με αμερικανικά F-18 Hornet του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αιζενχάουερ».

Οι ασκήσεις ήταν εντυπωσιακές και στο σενάριό τους ήταν προσβολή στόχων, αναχαιτίσεις, αναγνωρίσεις και διάφοροι ελιγμοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία, πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με πληροφορίες, είδε με μεγάλη έκπληξη τη διάψευση της Τουρκίας ότι το αεροπλανοφόρο «Αιζενχάουερ» δεν ήταν μαζί στην άσκηση με τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις. Κι αυτό την ώρα που τα ελληνικά F-16 συμμετείχαν μαζί με τα F-18 στην κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι από την τουρκική πλευρά διαψεύδονταν οι πολεμικές ασκήσεις με την Ελλάδα.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της, Anadolu, υποστήριξε μάλιστα πως με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει άσκηση το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ.

Μάλιστα, αναφέρουν πως πηγές του διαψεύδουν δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες ότι το «Άιζενχαουέρ» θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση στο Αιγαίο με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στην εκπαιδευτική άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» πάντως σήμερα στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «Νέα Πρόκληση στην Κρήτη», εξαιτίας της κοινής άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Βεβαίως, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παίζουν διπλό παιχνίδι και να επιλέγουν την ουδετερότητα στην περιοχή και τη λογική των «ίσων αποστάσεων». Ετσι, θα μπορούσαν να έχουν κάνει ασκήσεις από κοινού με την Ελλάδα, όπως κι έγιναν το Σαββατοκύριακο, και τις επόμενες ημέρες να συμμετάσχουν και σε ασκήσεις με τουρκικό πλοίο και αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »