Στη λίστα των “θαυμαστών του Ερντογάν” και ο Σέρβος πρόεδρος
Χαλεπούς καιρούς διάγουμε όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στα Βαλκάνια, ειδικά αν κρίνουμε την στάση πολλών ηγετών της Χερσονήσου. Ένας εξ αυτών για παράδειγμα είναι ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς που ανήγαγε την Τουρκία σε …παγκόσμια υπερδύναμη, ενώ υποδεικνύει έμμεσα στην Ελλάδα το διάλογο σε κάθε κρίση με την Τουρκία.

Κάθε κρίση όμως με την Άγκυρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, ενώ έχουμε και το παράδειγμα του 1996, στο οποίο η χώρα μας βρέθηκε μια ανάσα από μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.

Ο διάλογος είναι ναι μεν ένας λογικός τρόπος διευθέτησης των διεθνών ζητημάτων, μεταξύ όμως πολιτισμένων χωρών και όχι βάρβαρων εισβολέων που υλοποιούν γενοκτονίες (Συρία-Ιράκ-Λιβύη).

“Η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον και η Σερβία πρέπει να έχει καλή συνεργασία με αυτήν. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις στενότερες φιλικές σχέσεις και να τις βελτιώσουμε”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, νωρίς το απόγευμα.

Είναι σημαντικό η Σερβία και η Τουρκία να έχουν καλή συνεργασία. Η Τουρκία είναι μια δύναμη που είναι σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δημογραφικές, οικονομικές και άλλες δυνατότητές της χώρας αυτής, είναι τεράστιες. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις στενότερες φιλικές σχέσεις και να τις βελτιώσουμε”, δήλωσε ο Βούτσιτς.

Όπως είπε ο ίδιος εμφατικά, “είναι πάντα σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις με τους Τούρκους”.

“Νομίζω ότι η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται για διάφορα θέματα, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους φίλους μας (Τούρκους)”, επεσήμανε ο Σέρβος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει την κρίση της Τουρκίας με την Ελλάδα στην Α. Μεσόγειο.

“Είναι σημαντικό να επιλύουμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου, και ο Ερντογάν πάντα ήθελε να ακούει την Σερβική πλευρά”, πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Σέρβος πρόεδρος έμμεσα φέρεται να έχει “υποταχθεί” στα σχέδια του Τούρκου προέδρου ο οποίος τον έχει πείσει για τις “αγαθές” προθέσεις που έχει για την χώρα του, πράγμα όμως που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Η περίεργη σχέση μεταξύ Βούτσις και Ερντογάν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού τα αντιτουρκικά αισθήματα ήταν, είναι και θα είναι ισχυρά στη Σερβία για πολλούς λόγους κυρίως ιστορικούς και θρησκευτικούς.

Ο Σέρβος πρόεδρος δεν κατανοεί ότι το σχέδιο του Ερντογάν είναι να αλώσει τα Βαλκάνια με όποιον τρόπο μπορεί, υλοποιώντας τον κρυφό, ύπουλο και επικίνδυνο τουρκικό Εθνικό όρκο, μπροστά στον οποίο δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα.

Αυτό το σχέδιο όσο και η έντονη οικονομική παρουσία της Τουρκίας ανησυχεί όμως και τους Ευρωπαίους.

Εκείνο που φοβούνται στις Βρυξέλλες είναι μήπως με το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τα δυτικά Βαλκάνια αφορά άνομα πλάνα για επέκταση και τουρκική επιρροή.

Αναλυτές θεωρούν ότι η εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων στα δυτικά Βαλκάνια, αφού συχνά υιοθετεί τακτικές όπως η αμφισβήτηση της εγκυρότητας συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα (π.χ. Συνθήκη της Λωζάνης) για να γίνει αρεστός στους εθνικιστές συμμάχους του και να αγρεύσει την υπερπολύτιμη για την επικράτησή του ψήφο τους, ενόψει των εκλογών.

Αλλά αυτή είναι μια επικίνδυνη τακτική σε μια περιοχή που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές από τους πολέμους της δεκαετίας του ‘90 που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος 25.09.2020 – 16:04232
O Eρντογάν παρακάλεσε τον Μακρόν: ”Στείλε μου τους SAMP-T στην Τουρκία”
Το να παίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν το χαρτί του εθνικισμού και της θρησκείας κατά το δοκούν, θα έχει πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις στα Βαλκάνια από οπουδήποτε αλλού.

Όσο για την Ελλάδα και την κόντρα της με την Τουρκία,επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι είμαστε μόνοι μας και καλύτερα έτσι, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουμε ότι με τις δικές μας δυνάμεις θα αντιμετωπίσουμε τον προκλητικά επικίνδυνο τουρκικό νεο-Οθωμανισμό, το οποίο μόνο εμείς βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα πλέον και κανείς άλλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »