Αναμένεται σε λίγες ώρες τοποθέτηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ
Συνεχίζεται το ”θρίλερ” με την NAVTEX της Τουρκίας. Όπως σας αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα, η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα NAVTEX στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:

35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Το παρασκήνιο
Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου – Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη ωστόσο αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Το παιχνίδι με τις Νavtex
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πάγια τακτική της Ρωσίας, όταν σχεδιάζει να διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είναι να αποτείνεται για έκδοση οδηγιών προς ναυτιλλομένους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο που εδρεύει στην Ισπανία, παρά τις κατά καιρούς προτροπές της Λευκωσίας να αποτείνεται στις κυπριακές Αρχές και ειδικότερα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή στο Κύπρος Ράδιο.

Η Ρωσία, ωστόσο, όταν σχεδιάζει αεροπορικές και αεροναυτικές ασκήσεις αποτείνεται για έκδοση Notam στις κυπριακές Αρχές.

Η Λευκωσία όταν αντιλήφθηκε την έκδοση από τη Ρωσία των Navtex, μετά από ενημέρωση που έλαβε από το Κέντρο στην Ισπανία, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, ενημερώνοντας τα πλοία που κινούνται και θα κινηθούν στην περιοχή ότι είναι χώρος ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοδοσία την έχει η Κύπρος.

Η Τουρκία μόλις αντιλήφθηκε με τη σειρά της την κυπριακή Navtex, εξέδωσε με τη σειρά της δικές της για να δείξει κι εκείνη ότι έχει την ευθύνη στην περιοχή.

Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αντι-Navtex για την περιοχή ανατολικά της Κύπρου που δέσμευσε η Ρωσία για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »