Στρώνεται ουσιαστικά “το χαλί “στον Τράμπ σε περίπτωση εκλογής του, να αποποιηθεί τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πολύ ποιό εύκολα, αφήνοντας την Ευρώπη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της την επιθετικότατη Ρωσία

ην ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, με τις Ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν στα Ανατολικά και τους κατοίκους του Χάρκοβο να εγκαταλείπουν την πόλη, το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πολύ σοβαρή κίνηση εν μέσω ανησυχιών για την συνέχιση παροχής βοήθειας στην πολύπαθη χώρα σε περίπτωση εκλογής Τράμπ στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχητικές δηλώσεις Τράμπ για Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα είπε ότι θα τερματίσει πολύ σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία αν εκλεγεί Πρόεδρος, υπονοώντας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ σε άλλη του δήλωση αποφάνθηκε πως θα πρέπει οι δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ να αυξηθούν αν θέλουν αυτές να έχουν τη βοήθεια των ΗΠΑ σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η βοήθεια 61δισ $ των ΗΠΑ προς την Ουκρανία βρίσκεται εγκλωβισμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο υποψήφιος για την Προεδρία Τράμπ, έχει κάνει ανησυχητικές δηλώσεις αναφορικά με την Ουκρανία.

“Το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 3-4 Απριλίου, θα συζητηθεί η σταδιακή μετάβαση του σχήματος Ramstein υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Μια πηγή από το Politico διευκρίνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι ένα τέτοιο βήμα θα επιτρέψει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη λειτουργία της Ομάδας Επαφής σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι συζητήσεις για τη μεταφορά της ομάδας υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ διεξάγονται «σε πολύ υψηλό επίπεδο» προκειμένου να επισημοποιηθεί η υποστήριξη της Ευράπης και της Συμμαχίας προς το Κίεβο. Αυτό θα καταστήσει την Ομάδα Επαφής “πιο βιώσιμη”.

«Η ένταξή του κάτω από το ΝΑΤΟ το “απομονώνει” από την Προεδρία Τραμπ ή ακόμα και από τις ΗΠΑ που μπορεί να εστιάσουν στην Κίνα », είπε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος στο  Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ.

Η προγενέστερη δήλωση του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ

Μετά από μια άλλη συνάντηση σε μορφή Ramstein στις 19 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ρωτήθηκε εάν οι σύμμαχοι σχεδίαζαν να αλλάξουν τη μορφή της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.

Σε απάντηση, ο Austin δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο, αυτή η μορφή είναι επιτυχής στο να παρέχει στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, για το άμεσο μέλλον θα παραμείνει αμετάβλητη.”

Τα πάνω-κάτω θα φέρει μια τέτοια απόφαση

Ωστόσο τυχόν λήψη απόφασης-πράγμα που φαντάζει πάρα πολύ πιθανό- υπαγωγής του “σχήματος Ramstein” στο ΝΑΤΟ, θα έχει πάρα πολύ σοβαρά επακόλουθα στη Συμμαχία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά θα στρώνει το χαλί στον Τράμπ σε περίπτωση εκλογής του να αποποιηθεί τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη Συμμαχία  πολύ ποιο εύκολα, αφήνοντας την Ευρώπη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της την επιθετικότατη Ρωσία, με την απειλή της Κίνας για την παγκόσμια Πρωτοκαθεδρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί, να χρησιμοποιείται  ως άλλοθι από την Ουάσιγκτον.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα Γαλλία-Γερμανία-Μ.Βρετανία επικουρούμενες από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να σηκώσουν το βάρος της ενιαίας Ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στον Πούτιν, κάτι που μετουσιώνεται σε ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Πολύ φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έρχονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »