Έντονη ανησυχία
Κλίμα εξέγερσης φέρεται να επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά από πληροφορίες περί πιθανών εξεγέρσεων ακόμη και μετά το αποτέλεσμα.

Ειδικοί από την πλευρά του Ατλαντικού, προβλέπουν την συνέχιση της βίας ακόμα και μετά τις εκλογές, λόγω των αντίθετων απόψεων των δύο πλευρών. Δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο από αριστερούς και δεξιούς, δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές αναμένουν από την άλλη πλευρά να προκαλέσει βία την ημέρα των εκλογών ή και μετά, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.

“Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι κατέχουν την ορθή άποψη και ότι η άλλη πλευρά θα προκαλέσει χάος, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης βίας σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης”, γράφει η εφημερίδα Babel Street .
“Η έκθεση ήταν «σύμφωνη με αυτά που έχω ακούσει από πρώην συναδέλφους σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και άλλες ομάδες πληροφοριών ανοιχτού κώδικα», δήλωσε η Elizabeth Neumann, η οποία υπηρέτησε ως βοηθός γραμματέας εσωτερικής ασφάλειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη απειλών μέχρι την παραίτησή της τον Απρίλιο 2020.

Η Neumann είπε ότι μια προγραμματισμένη, οργανωμένη, βίαιη επίθεση από μια παράνομη πολιτοφυλακή ή άλλη εγχώρια εξτρεμιστική ομάδα αποτελεί ένα σενάριο χαμηλής έως μεσαίας πιθανότητας.

«Για κάτι που οργανώνεται από μια ομάδα ανθρώπων, συνήθως χρειάζεται προγραμματισμός και αυτό συνήθως δίνει στις αρχές επιβολής του νόμου την ευκαιρία να εντοπίσουν και να αποτρέψουν την απειλή», έγραψε η ίδια σε email.

Όμως και οι δύο πλευρές, κάλεσαν τους οπαδούς τους να οπλιστούν εν αναμονή της ημέρας των εκλογών, αλλά, μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν καλεί τους οπαδούς της να υποκινήσει πραγματικά βία, αλλά τους λένε να είναι προετοιμασμένοι για ότι συμβεί.

Οι αναλυτές της Babel Street αναφέρουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αποδεχτεί εύκολα το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η έλλειψη πίστης στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ αυξάνει την ένταση επίσης στο πρόβλημα. Πρόκειται για μια αντίληψη περί ακαταλληλότητας ή προκατάληψης που θα μπορούσε να βάλει “φωτιά” ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πραγματικότητα.

Το γεγονός είναι ότι οι διαδικτυακές κοινότητες πιστεύουν ότι το σύστημα είναι νοθευμένο ή ότι η ψήφος μπορεί να είναι άδικη και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να ωθήσει τους ανθρώπους αυτούς να δράσουν, ειδικά εάν τους δοθεί η σωστή ώθηση», καταλήγει η εφημερίδα.

Όλα υπογραμμίζουν όμως την ιστορική μεγάλη ένταση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020.

«Το ανησυχητικό», είπε ο Αμερικανός A. Wicker, “είναι ότι… «με τόση ένταση και από τις δύο πλευρές, ο παραμικρός σπινθήρας θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις με τραγικό τρόπο».

Η Neumann είπε ότι βλέπει μια μεγάλη πιθανότητα μη προγραμματισμένης βίας καθώς διαφορετικές ομάδες θα βγουν για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το FBI όμως, σε συνεργασία με τις πολιτειακές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, παρακολουθεί ενεργά πολλαπλές απειλές με σκοπό να τις αποτρέψει σε κάθε περίπτωση.

Οχυρώνονται τα καταστήματα υπό τον φόβο επεισοδίων

Tην ίδια στιγμή, επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αμερική προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο χάους μετά τις αμερικανικές εκλογές (3/11), ενώ την ίδια ώρα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση λεηλασιών και ταραχών.

 

Σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ από χθες (2/11), λιανοπωλητές, γραφεία και γκαλερί τέχνης βάζουν κόντρα πλακέ στα παράθυρα και τις πόρτες τους για να προστατεύσουν τα εμπορεύματά τους λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές υπό τον φόβο του χάους που μπορεί να προκληθεί, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει.

Πάνω από 98 εκατ. αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει – Ρεκόρ συμμετοχής

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων –δια ζώσης ή δι’ αλληλογραφίας–, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.

Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »