Ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Χαστούκι για τον Ερντογάν και από τη Μόσχα, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να είναι εκνευρισμένος από την συνεχόμενη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, στη Λιβύη.

Η Μόσχα έχει σημαντικούς λόγους να εκνευρίζεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη, σημείωσε ο ανταποκριτής του Open Tv και του ΕΘΝΟΥΣ στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι δεν υπάρχει όχι μόνο αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά ενισχύονται διαρκώς οι τουρκικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα.

Αντίστοιχα, ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, συναντήθηκε το Σάββατο (25/7) με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές εάν απελευθέρωσε τους Ρώσους αναλυτές που κρατά το λιβυκό καθεστώς – από την προηγούμενη χρονιά. Υποτίθεται πως η κοινή υπόσχεση Λιβύης και Τουρκίας προς τη Μόσχα ήταν πως θα τερματιστεί η ομηρία των Ρώσων στο λιβυκό έδαφος – κάτι που, σημειώνεται ξανά, δεν είναι διόλου βέβαιο πως έχει συμβεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον κόλπο της Φινλανδίας, φαίνεται πως είχε το βλέμμα του στραμμένο και στη Μεσόγειο, σε όλες τις εξελίξεις οι οποίες συμβαίνουν στη «γειτονιά» μας. Την ίδια ώρα, μέσω του Open, έγινε γνωστό πως εντός του Αυγούστου ο ρωσικός στόλος -που έχει ήδη δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο- θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε μια κίνηση υψηλού διπλωματικού ενδιαφέροντος, αφού η Ρωσία θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Λιβύη, Γαλλία και Αίγυπτος ενώνουν δυνάμεις. Έτσι λοιπόν, το κοινό αμυντικό μέτωπο Γαλλίας και Αιγύπτου κατά των Τούρκων είναι γεγονός και αδιαμφισβήτητο, αλλάζοντας πλήρως όλα τα δεδομένα. Γαλλία και Αίγυπτος συνασπίζονται και κατευθύνουν από την μία οπλικά συστήματα στα χέρια του στρατηγού Χαφτάρ για να σωθεί η Σύρτη και από την άλλη διεξάγουν ασκήσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν.

Στην Κρήτη και το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Το γεγονός φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει από αύριο Σάββατο το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Το «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »