Η διπλωματική αντεπίθεση τώρα αρχίζει
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών, η Αθήνα διευρύνει την ατζέντα θέτοντας ζήτημα πυρηνικής ασφάλειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου, η Ελλάδα ανοίγει το θέμα του «Ακουγιού» στο ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να εμποδιστεί η απόκτηση πυρηνικής ενέργειας και κατ επέκταση πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα.

Ήταν Τετάρτη 20 Μαΐου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλούσε εκείνο το πρωί στην πρώτη του συνέντευξη μετά από μήνες στους συναδέλφους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα στο ”Πρώτο Πρόγραμμα” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το θέμα που κυριαρχούσε στην συζήτηση ήταν τα ελληνοτουρκικά. Η συνέντευξις αυτή σφράγισε την επικαιρότητα γιατί κατά την διάρκεια αυτής ο κ. Δένδιας απεκάλυψε το επεισόδιο στο Έβρο και έκανε την περίφημη αναφορά στα ”λίγα μέτρα” στην κοίτη του ποταμού. Ωστόσο σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος γενικώτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε κάτι το οποίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο από τους ακροατές του: Έθεσε το ζήτημα ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για λογαριασμό των Τούρκων στην περιοχή ”Ακουγιού” κοντά στα παράλια του Αιγαίου.

Δένδιας προς Τουρκία: ”Ότι & να κάνετε θα σας γυρίσει μπούμερανγκ”
Δήλωσε εκείνη την ημέρα ο κ. Δένδιας τα εξής διαλεγόμενος με δημοσιογράφο της ΕΡΑ: ”Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δε συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού. Πολύ ωραία. Δε θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες (Ισραήλ , Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα) για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δε στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Κι όχι μόνο για την Ελλάδα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ αναφέρομαι σε όλες τις γειτονικές χώρες. Είναι μια χειρονομία αντίληψης, ότι πορευόμαστε προς ένα κοινό μέλλον. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας; Το έχει πράξει; Όχι. Έχει αυτή την αντίληψη ενός μεγαλείου «δε μιλάω με κανέναν». Δεν γίνεται έτσι.”

Η ”σκόνη” που σηκώθηκε την επομένη ημέρα για την υπόθεση του Έβρου σκέπασε το αξιοσημείωτο γεγονός: Για πρώτη φορά η Ελλάς μετά από χρόνια έθετε στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία ένα ζήτημα εκτός της παραδοσιακής ατζέντας. Το Ακουγιού. Ουδείς αντελήφθη την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας την οποία η ”Εστία” έρχεται να επισημάνει και να αναδείξει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άσκηση πιέσεως της Ελλάδος προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εν όψει των εξελίξεων στο Αιγαίο την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού είναι κυριολεκτικά πυρηνικά βόμβα για την Μεσόγειο και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ρωσσία, την Κίνα και την Μεγάλη Βρεταννία ως ναυτική δύναμη.

Η Ελλάς τα ”ψέλνει” στον Ερντογάν για να τα ακούνε όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μερικές που αναμειγνύονται στην Λιβύη να τα ακούνε και λίγο περισσότερο. Η ιδιότης τους ως μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι στρατηγική εν όψει του ό,τι η διπλωματική αντιπαράθεσις Ελλάδος -Τουρκίας για το μνημόνιο με την Λιβύη θα μεταφερθεί αργά ή γρήγορα με πρωτοβουλία δική μας στο Ανώτατο όργανο του ΟΗΕ.

Η άποψις των Ρώσσων ειδικώς (Δένδιας-Λαβρώφ έχουν άριστες σχέσεις οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς Σάρρατζ στην Λιβύη θα είναι καθοριστική για την έκβαση των εθνικών μας συμφερόντων. Η διεθνοποίησις του ζητήματος του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού καίει όλες τις χώρες με ενεργειακό ενδιαφέρον για την Μεσόγειο καθώς οι μελλοντικές εξορύξεις θα εξαρτώνται από την εύρυθμη λειτουργία ενός εργοστασίου που κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή . Για το θέμα ενημέρωσε τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη απόρρητη συνεδρίαση που έγινε στο Πεντάγωνο, αφού προηγουμένως, λόγω της λεπτότητος της υποθέσεως, εξασφάλισε την συγκατάθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Δένδιας φέρεται ειπών ότι προσεχώς θα προσθέσει και νέα θέματα στην ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία. Το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξενεύρισε τα μάλλα την Άγκυρα όταν ηγέρθη αλλά και το Ακουγιού ήταν τα δύο πρώτα στην φαρέτρα του ενώ συντόμως, εντός του προσεχούς 15νθημέρου, θα ανοίξει και νέα.

Όπως εξήγησε στους Βουλευτές ο λόγος που έδωσε συνέντευξη εκείνη την ημέρα ήταν για να ανοίξει το θέμα του Ακουγιού. Κατά την λογική του Υπουργού Εξωτερικών που αποτελεί και το νέο δόγμα της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη -το αποδίδουμε σε ελεύθερη μετάφραση- δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι με κάποιον που σου ανοίγει θέματα συνεχώς και εσύ δεν του έχεις ανοίξει κανένα θέμα δικό του. Και σύμφωνα με το νέο δόγμα τα θέματα που του ανοίγεις πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κατανοήσεων που η Ελλάς έχει στην περιοχή με τις χώρες που τις αφορούν. Ο κ. Δένδιας έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην Πενταμερή και στην συμμαχία Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας.

Με την πρωτοβουλία αυτή αναδείξεως της βόμβας του Ακουγιού, η οποία θα αποτελεί εφεξής παγία θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θα τίθεται διαρκώς σε κάθε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους σε κορυφαίο επίπεδο και σε όλα τα διεθνή φόρουμ η Ελλάς θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω της χώρες της περιοχής αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ οι οποίοι έχουν συμφέρον να πολεμούν την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού.

Ο συνασπισμός αυτός γίνεται ήδη αντιληπτός από την Τουρκία κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν διαβάσει το κείμενο της αποφάσεως της προχθεσινής συνεδριάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα πιέσει χώρες κοντά στην Άγκυρα να τηρήσουν γραμμή ίσων αποστάσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την αίρεση πως και η Ελλάς θα λειάνει μελλοντικά τις ενστάσεις της –εάν πεισθεί βεβαίως– για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού. Ο διπλωματικός μαραθώνιος μόλις τώρα αρχίζει. Η Ελλάς αντεπιτίθεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »