“Πράσινο φως” στον Σίσι από την πλειοψηφία της Βουλής
Αιγυπτιακά στρατεύματα αναμένεται από ώρα σε ώρα να κινηθούν προς τη Λιβύη, αφού εγκρίθηκε από την αιγυπτιακή Βουλή η αποστολή στρατευμάτων με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας απέναντι στη νεο-οθωμανική παράνοια που εξαπλώνεται στην περιοχή.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου εξέδωσε εντολή στον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ενόψει της επέκτασης της φιλοτουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία προωθεί τις πολιτοφυλακές να καταλάβουν τη στρατηγική παράκτια πόλη Σύρτη, μια κίνηση που το Κάιρο θεωρεί σημαντική απειλή για την εθνική του ασφάλεια, αναφέρει η αιγυπτιακή Ahram.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Σίσι με τους Λιβύους ηγέτες φυλών στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».

Στη συνάντηση, ο Ελ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της παραβίασης του άξονα Σύρτης-Αλ Τζούφρα.

”Θρίλερ” κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα με τα τουρκικά αλιευτικά: Κινητοποιήθηκε ΛΣ & ΠΝ
Η Σύρτη και η στρατιωτική βάση της Αλ Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη χαλίφα Χαφτάρ, αφού υποχώρησαν προς ανατολικά μετά από μια σειρά νικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα κηρύξει πόλεμο ή θα αναπτύξει στρατεύματα εκτός της χώρας χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κάλεσε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα να επέμβει άμεσα στη σύγκρουση της χώρας για να αντιμετωπίσει αυτό που ονόμασε τουρκική «κατοχή».

Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τη GNA που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η GNA, με την υποστήριξη της Τουρκίας, επέκτεινε πρόσφατα τον έλεγχο στα περισσότερα εδάφη που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, απωθώντας μια επίθεση 14 μηνών από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για να ανακαταλάβει την Τρίπολη, αναγκάζοντάς τες να επιστρέψουν ανατολικά προς τη Σύρτη. Ορκίστηκε να προχωρήσει για να καταλάβει τη Σύρτη και την στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα.

Η Τουρκία από τις αρχές του έτους μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη για να ενισχύσει την κυβέρνηση της GNA.

Οι τελευταίες εντάσεις έρχονται ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Ελ-Σίσι ότι το Κάιρο έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη γειτονική χώρα και αφού τόνισε ότι ο άξονας Σύρτης-Αλ Τζούφρα είναι «μια κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Είπε ότι οποιαδήποτε αιγυπτιακή επέμβαση στη γειτονική χώρα θα στοχεύει στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, της Λιβύης και της περιοχής συνολικά, διασφαλίζοντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στη Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »