Λιβανέζικη “Άνοιξη” ετοιμάζει η Τουρκία ενώ ΕΕ & ΗΠΑ “κοιμούνται”
ΗΕυρώπη και η δύση “κοιμούνται” κανονικά, αγνοώντας τα άσχημα σημάδια του τουρκικού νεο-οθωμανισμού στην Μεσόγειο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να επεκτείνει τα σχέδια του και στον Λίβανο, εγείροντας ανησυχίες.

Η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας εξαπλώνεται ραγδαία στον Λίβανο με την χρήση του σουνιτικού ισλάμ και τους πολίτες τουρκικής καταγωγής, για να προσελκύσει συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού της χώρας αυτής.

Ο Λίβανος είναι μια μικρή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που μαστίζεται από τρομερές διαμάχες μεταξύ των 18 επίσημα αναγνωρισμένων θρησκευτικών σεχτών της χώρας, πολλές από τις οποίες έχουν πολιτικοποιηθεί και βρίσκουν υποστήριξη από ξένες χώρες όπως η Τουρκία.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, κέρδισε την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές με τις χώρες του σουνιτικού Αραβικού Κόλπου να χάνουν την επιρροή τους στον Λίβανο από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον ερευνητή Σπέιερ, του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών της Ιερουσαλήμ.

Η Άγκυρα επιδιώκει να καλύψει το κενό που άφησε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, αξιοποιώντας το σουνιτικό ισλάμ, για να προσελκύσει τους σουνιτικούς αραβικούς πληθυσμούς, αλλά και τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους της χώρας στο Λίβανο, σε ένα μοτίβο που ακολούθησε η Τουρκία σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη.

Ο Σπέιερ τόνισε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο τοπικού πληθυσμού και επικεντρώνονται γύρω από τη βόρεια πόλη της Τρίπολης, ένα αστικό κέντρο για τον Λιβανέζικο Σουνιτικό πληθυσμό και το Κυβερνείο Ακκάρ, που φιλοξενεί μια μικρή τουρκική μειονότητα του Λιβάνου.

«Η Άγκυρα εργάζεται αργά και μεθοδικά μέσω ΜΚΟ και κυβερνητικών οργανισμών αρωγής, όπως η τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού TİKA (επίσης ενεργή στην Ιερουσαλήμ), για να εδραιωθεί στη χώρα», έγραψε ο Ισραηλινός ειδικός.

“Η TİKA έχει αναλάβει έργα κοινωνικής πρόνοιας σε περιοχές της Τρίπολης και του Άκκαρ, όπως το άνοιγμα δρόμων, την διάνοιξη πηγαδιών για πόσιμο νερό και άρδευση, αλλά και της παροχής επισιτιστικής βοήθειας”, ανέφερε ο ίδιος επικαλούμενος εφημερίδα που ανήκε στην Χεζμπολάχ.

Ο Σπέιερ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου Asas ότι, ο δισεκατομμυριούχος Μπαχάα Χάριρι, ο μεγαλύτερος γιος του δολοφονημένου πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Σαντ Χαρίρι, συμμετέχουν σε μυστικό σχέδιο της τουρκικής ΜΙΤ, για τη δημιουργία ενός δικτύου θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων μεταξύ των Λιβανέζων Σουνιτών στην Τρίπολη.

Ο Σπέιερ ανέφερε την αυξανόμενη δράση της Τουρκίας στον Λίβανο, σύμφωνα με πηγές πληροφοριών του Λιβάνου, που μιλούν για μια «απίστευτη ποσότητα» τουρκικών όπλων που κυκλοφορούν στο Βόρειο Λίβανο.

Στις 4 Ιουλίου 2020, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Μωάμεθ Φαχίμι ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο Τούρκοι και δύο Σύριοι, καθώς προσπάθησαν να μεταφέρουν παράνομα 4 εκατομμύρια δολάρια στον Λίβανο, σύμφωνα με τον Λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Elnashra TV.

Ο Λιβανέζος υπουργός είπε ότι τα χρήματα προορίζονταν για την χρηματοδότηση μιας “αυθόρμητης λαϊκής εξέγερσης”κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου.

«Ο σκοπός του δικτύου είναι η λειτουργία του ως εργαλείο για την προώθηση της τουρκικής επιρροής στο Λίβανο, ώστε να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για την κινητοποίηση χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών για να βγουν στους δρόμους την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Spyer.

Η Τουρκία μετά την στρατιωτική εισβολή σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη τώρα ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο και στον πολύπαθο Λίβανο,έχοντας γνώμονα πάντα τα νεο-οθωμανικά της σχέδια.

Η χρήση τουρκογενών πληθυσμών από την Άγκυρα για τα άνομα σχέδια της έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες σε Μ.Ανατολή, Βαλκάνια κά, μαζί με την απίστευτη δράση Τούρκων πρακτόρων.

Η Άγκυρα προαλείφεται ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ΝΑ Μεσόγειο από πολλούς, έχοντας στόχο πάντα τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, κάτι όμως που θα επιφέρει και την σίγουρη στοχοποίηση της και τον διαμελισμό της, λόγω της δημιουργίας του κράτους του Κουρδιστάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »