Ζήτησε την αποκήρυξη του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ
Μία στο καρφί και μία στο πέταλο…Με αυτή τη στρατηγική φαίνεται πως φέρεται ο Ερντογάν στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να φέρει την κατάσταση σε ένα καζαν-καζάν κόλπο για τη χώρα του.

Έτσι λοιπόν, εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της Ουάσινγκτον σχετικά με τη στάση της για το Κουρδικό, σε εκδήλωση του οργάνωσης του τουρκικού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Ο κ. Ερντογάν απεύθυνε ομιλία στην εκδήλωση της Εθνικής Τουρκο-Αμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής (Turkish American National Steering Committee, TASC), με αφορμή τα εγκαίνια του τηλεοπτικού σταθμού της οργάνωσης. Πρόκειται για μία οργάνωση της τουρκικής παροικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παράλληλα με την προώθηση των συμφερόντων της Αγκυρας, θεωρείται ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας ακραιφνώς τις θέσεις και τη νέο-οθωμανική πολιτική αντίληψή του.

«Πιστεύω ότι ο τηλεοπτικός σταθμός της TASC θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στα αδέλφια μας που ζουν μακριά από τη μητέρα πατρίδα, αλλά η καρδιά τους χτυπάει για την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους παριστάμενους στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι ο σταθμός θα εκπέμπει σε 24ωρη βάση.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η τουρκοαμερικανική κοινότητα, με τα περισσότερα από 300 χιλιάδες μέλη της που αριθμεί αποτελεί, πρεσβεύει την Τουρκία και τον πολιτισμό της. «Η τουρκική κοινότητα θα πρέπει να εκφράζει ταχύτατα την αντίδρασή της σε κάθε δράση και δημοσίευμα που επηρεάζει την εικόνα της Τουρκίας και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πάγια πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε μεγάλη σημασία στη δράση της TASC που λειτουργεί από 2016 και στηρίζουμε το έργο της» τόνισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν βρήκε την αφορμή να ψέξει την αμερικανική πολιτική έναντι των Κούρδων, λέγοντας ότι «δεν είχαμε από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ τη στήριξη και την αλληλεγγύη που επιθυμούσαμε στην αντιμετώπιση της (σ.σ. κουρδικής οργάνωσης) PKK και των παραφυάδων του».
Μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υφίσταται ισχυρή, πολύπλευρη και στρατηγική συμμαχική σχέση που στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα, ανέφερε ο κ. Ερντογάν και προσέθεσε: «Παρόλο που περιστασιακά υπάρχουν διαφορές απόψεων στις σχέσεις μας, η συνεργασία μας μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες. Πρόσφατα, διανύσαμε μία περίοδο κατά την οποία η τουρκοαμερικανική φιλία δοκιμάστηκε σοβαρά. Συγκεκριμένα, δεν είδαμε την η υποστήριξη που επιθυμούσαμε από τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και των παραφυάδων της. Παρομοίως, έχει τραυματίσει βαθιά το έθνος μας και τις οικογένειες των 251 μαρτύρων μας η ανυπαρξία οποιασδήποτε προόδου εδώ και τέσσερα χρόνια στο θέμα του αρχηγού της οργάνωσης FETO (σ.σ. η ονομασία που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιούλεν, ο οποίος θεωρείται ο ιθύνων νους της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016), παρά τους φακέλους με τα στοιχεία που έχουμε στείλει. Αποτελεί τεράστια αντίφαση το γεγονός μια χώρα που εμφανίζεται με αξιώσεις στο θέμα της δημοκρατίας και των ελευθεριών να ανοίγει την αγκάλη της σε πραξικοπηματίες που στρέφονται κατά της δημοκρατίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε ακόμη να συνδέσει την επιδρομή των οπαδών του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο με τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρειο Συρία, λέγοντας πως «αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις των αρχηγών της αποτρόπαιης δράσης κατά του αμερικανικού Κογκρέσου με τις προεκτάσεις της YPG/PYD, το τμήμα της αποσχιστικής οργάνωσης στη Συρία. Η επίθεση αυτή έδειξε ότι η τρομοκρατία είναι εχθρός τόσο της ανθρωπότητας όσο και της δημοκρατίας».

 

Ο κ. Ερντογάν επανήλθε και στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τον θάνατο των 13 Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ που είχαν απαχθεί από το ΡΚΚ. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είχα ικανοποιήσει την Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει την οργή του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκράτες» και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πως στηρίζει Κούρδους μαχητές που σκότωσαν άνδρες των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ. Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ «είτε να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας, είτε εναντίον της».

Στην εκδήλωση της TASC, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως όλες η χώρες που υπηρετούν το στόχο για παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα πρέπει να έχουν θέση αρχών και συνεπή δράση έναντι της τρομοκρατίας. «Ειδικά μετά την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση που, είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία των 13 ανθρώπων μας, περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας μία σταθερή στάση» ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »