Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να ενισχύσουν με όπλα τη Ρωσία

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδεύει η σύγκρουση των ΗΠΑ τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τη Κίνα με φόντο το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και έναν πόλεμο φθοράς, που στρατηγικό στόχο έχει την αποδυνάμωση της Μόσχας.
Η κυβέρνηση Biden ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις πως η Κίνα σχεδιάζει να παράσχει στη Ρωσία «θανατηφόρα βοήθεια» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης υποστηρίζει πως μπορεί να δημοσιοποιήσει τις εν λόγω πληροφορίες.

«Η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαλύψει πληροφορίες που δείχνουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία  για να την υποστηρίξει στον πόλεμο με την Ουκρανία», ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Με το βλέμμα στο κινεζικό σχέδιο

«Οι συζητήσεις για τη δημόσια αποκάλυψη έρχονται πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της Παρασκευής (24/2/2023) για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Προηγήθηκαν μία σειρά μυστικές συναντήσεις μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και εκπροσώπων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την επίσημη προειδοποίηση στο Μόναχο (18/2) προς τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Wang Yi από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken.
Στη συνέχεια ο Blinken σε συνέντευξή του στο CBS News εξέφρασε την ανησυχία για πιθανή κινεζική στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.

Ο ρόλος του Blinken και οι προειδοποιήσεις

«Ανησυχούμε από την πρώτη μέρα για αυτό το ενδεχόμενο», είχε πει ο Blinken στoν αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, οι αμερικανικές πηγές που μίλησαν στη Wall Street Journal ανέφεραν, πως δεν έχει ληφθεί από την Κίνα οριστική απόφαση
«Το Πεκίνο ήταν προηγουμένως προσεκτικό και περιόριζε τη στήριξή του προς τη Ρωσία στην οικονομική βοήθεια και την αγορά πετρελαίου, αλλά αυτή η στάση φαίνεται τώρα να αλλάζει, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις», συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ασαφή στοιχεία

Μια πηγή που προσδιορίστηκε μόνο ως ανώτερος δυτικός αξιωματούχος περιέγραψε ότι «μέχρι τώρα… υπήρχε μια ορισμένη ασάφεια σχετικά με το ποια πρακτική βοήθεια θα μπορούσε να δώσει η Κίνα στη Ρωσία».
Αλλά σε αυτό το σημείο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία ότι είναι… «πολύ λιγότερο διφορούμενα».
Όμως, το σύνολο του δημοσιεύματος της WSJ είναι από μόνο του ασαφές, δεδομένου ότι μας λένε ότι οι Κινέζοι σκέφτονται τη δράση αλλά δεν έχουν πάρει τελική απόφαση και ότι απλώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν το σκεπτικό τους.
Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων χρησιμεύουν ως προειδοποίηση προς το Πεκίνο, που προβλήθηκαν στις σελίδες της εφημερίδας.

Και ο Stoltenberg βλέπει…στοιχεία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε επίσης πως η Συμμαχία έχει δει ενδείξεις πως η Κίνα σκέπτεται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο να μην κάνει ένα τέτοιο βήμα.
«Δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε προμήθειες φονικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία, όμως έχουμε δει ενδείξεις ότι εξετάζουν και μπορεί να σχεδιάζουν για αυτό», είπε ο Stoltenberg στη συνέντευξη προς το Reuters.
«Αυτός είναι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι ήταν πολύ σαφείς, προειδοποιώντας εναντίον αυτού του ενδεχομένου.
Και η Κίνα ασφαλώς δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ο Stoltenberg είπε πως η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας παραβίασε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
«Η βασική αρχή του χάρτη είναι ο σεβασμός της ακεραιότητας των άλλων χωρών και όχι η προέλαση και η εισβολή σε μια άλλη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα», είπε.
«Ασφαλώς η Κίνα δεν θα πρέπει να είναι μέρος αυτής», σημείωσε.

Κίνα: Κατάπαυση του πυρός

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Dai Bing, μιλώντας στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευση του Οργανισμού.
«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να διευκολυνθεί η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός των εχθροπραξιών.
Όσο περισσότερο διαρκεί η βία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ανθρώπινος πόνος.
Προτρέπουμε και τα δύο μέρη στη σύγκρουση να απόσχουν από τη μάχη, ώστε αυτή η σύγκρουση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο» είπε στην παρέμβασή του ο Κινέζος διπλωμάτης.

Κίνα: Οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν το status quo δια της βίας

Την ίδια ώρα η Κίνα διαμηνύει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεσολαβήσει στην εντεινόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο Κινέζος κορυφαίος διπλωμάτης Wang Yi συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες ενδιαφέρονται περισσότερο να στείλουν πρόσθετα όπλα για να διατηρήσουν τον παρατεταμένο πόλεμο, εκτιμούν Κινέζοι αναλυτές που υπογραμμίζουν πως ο εν λόγω σχεδιασμός θα αποβεί στο τέλος καταστροφικός για την ίδια τη Δύση.
Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα θα προσπαθήσει όσο μπορεί για να μεσολαβήσει, αλλά το αν ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα είναι αποτελεσματικό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων μερών.
Δεδομένου ότι το Κίεβο επηρεάζεται βαθιά από την Ουάσιγκτον, η οποία δεν ενδιαφέρεται για μια άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά προτιμά μια παρατεταμένη σύγκρουση για να συνεχίσει να υπονομεύει τη Μόσχα και να αλλάξει το status quo δια της βίας, είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε μια εφικτή φόρμουλα ειρήνης που να μπορούν και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Global Times.
Η κινεζική ηγεσία υπογραμμίζει, ότι η ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνου αφού τα θύματα και οι καταστροφές στο πεδίο θα αναγκάσουν τελικά τη μία πλευρά να αλλάξει γνώμη.

Το σχέδιο της Κίνας για ειρήνη

Κατά τη συνάντηση του Wang με τον Putin, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Ο Wang τόνισε πως η Κίνα εκτιμά την επαναβεβαίωση της προθυμίας της Ρωσίας να επιλύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Η Κίνα, όπως πάντα, θα διατηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Putin στη Μόσχα, ο Wang, επικεφαλής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), είχε επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov και τον Nikolai Patrushev, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Wang τόνισε ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση, τόσο περισσότερο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για ειρήνη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συναντήσεις του Wang με τον Ρώσο ηγέτη και ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τους στρατηγικούς της δεσμούς με την Κίνα και αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά την ιδέα του Πεκίνου για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Αυτό είναι επίσης μία σημαντική απόδειξη της μοναδικής επιρροής της Κίνας για διαμεσολαβητικούς σκοπούς.
Η Ουκρανία τηρεί επιφυλακτική στάση με τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba να αναφέρει, πως το Κίεβο θα τοποθετηθεί μόλις λάβει «τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου που θα μελετηθούν λεπτομερώς από την ουκρανική πλευρά».

Αποτυχία της συλλογικής Δύσης

Εάν η Δύση αρνηθεί να παραδεχτεί ότι ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια είναι θεμιτές και εύλογες, τότε απλώς θα επαναλάβει τα λάθη που είχαν κάνει με την επέκταση του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες που τελικά οδήγησαν στην παρούσα σύγκρουση και τις οποίες τελικά η Δύση θα πληρώσει ακριβά.
Η Μόσχα δεν θα δεχτεί ποτέ μια πρόταση που αγνοεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια, και ως εκ τούτου η σύγκρουση δεν θα σταματήσει.
Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο που πρότειναν οι δυτικές χώρες και οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι δυτικοί ηγέτες για να μεσολαβήσουν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση απέτυχαν και ο κόσμος αυτή τη στιγμή χρειάζεται πραγματικά ένα νέο σχέδιο που θα μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο, και η Κίνα αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό, δήλωσε στους Global Times ο Li Haidong, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας στο Πεκίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »