Ο Αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Σταύρος Κουτρής έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για τη δομή παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας στον Έβρο, αλλά και γενικότερα για τις δομές μεταναστών στην επικράτεια, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αντιστράτηγος οι συγκέντρωσες μεταναστών στην μεθόριο μπορεί να είναι ο παράγοντας «που θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του εχθρού» σε μία ένοπλη σύγκρουση.

Μάλιστα αναπτύσσει τον προβληματισμό του λέγοντας πως όταν ο Στρατός ή τα σώματα ασφαλείας έχουν τα όπλα στραμμένα προς μία κατεύθυνση δεν γίνεται να δεχθούν επίθεση από την πλάτη τους, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Έτσι χαρακτηρίζοντας πάλι τις δομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα «κερκόπορτες» λέει πως με τη δημιουργία τους η κυβέρνηση «πριονίζει το κλαδί που καθόμαστε».

Επιπλέον εξηγεί πως ο Έβρος αποτελεί ένα στρατηγικό ανάχωμα εναντίον μίας τουρκικής εισβολής και πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ουσιαστικά το «ξηλώνει» διαρρηγνύοντας την αμυντική συνοχή της χώρας την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Ολόκληρη η επιστολή του Αντιστράτηγου:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από ένα χρόνο η χώρα μας αντιμετώπισε μια υβριδική επίθεση στον Έβρο εκ μέρους της γεί τονος Τουρκίας με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Εσείς ο ίδιος πήρατε τη σωστή πολιτική απόφαση να αντιδράσουμε και να μην περάσει κανείς και βρεθήκατε στην πολιτική πρωτοπορία της προσπάθειας μαζί με του Υπουργούς σας.

Το προσωπικό των αρμόδιων Υπουργείων μαζί με τους ακρίτες κατοίκους της περιοχής υπερέβαλε εαυτόν και νικήσαμε, χαρήκαμε, γεμίσαμε υπερηφάνεια (καιρό είχαμε να νιώσουμε έτσι) και αιφνιδιάσαμε εχθρούς και φίλους. Μάθαμε πολλά, κυβερνώντες και λαός. Πρώτα απ’ όλα ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα, ότι ο εχθρός θα επανέλθει με ανανεωμένα “όπλα”, θα μεταλλάξει τις ενέργειές του και μπορεί να φθάσει και σε κλασική στρατιωτική εμπλοκή.

Το Καλοκαίρι ζήσαμε την μετάσταση του αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Φθινόπωρο την μετακυλήσει στα γραφεία και τις αυλές” της ΕΕ. Ενεργοποιηθήκατε στους τομείς της Διπλωματίας και της ενίσχυσης της Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας. Ο λαός στηρίζει τις αποφάσεις σας και περιμένουμε την εκτέλεσή τους. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παραμένει σε συνεχή επιφυλακή και όλοι μας προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για το μακροχρόνιο αγώνα που ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας.

Πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας και την μετατροπή της σε μόνιμη δομή φιλοξενίας 1.500 ατόμων, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, όπου πριν ένα χρόνο δόθηκαν “μάχες” και «ο Έβρος δεν έπεσε». Η τοπική κοινωνία και όλοι οι φορείς της κομβικής περιοχής του Έβρου που ζουν καθημερινά το πρόβλημα και υφίστανται τις συνέπειές του είναι αντίθετοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, γεγονός που θα μας βρει συμπαρατεταγμένους.

Υπάρχει η προσωπική σας δέσμευση για εξαίρεση της Θράκης από οποιοδήποτε σχεδιασμό δημιουργίας ή επέκτασης υφισταμένων δομών φιλοξενίας, έχει συσταθεί δε διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Ενέργειες σαν και αυτή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εάν υλοποιηθεί, υπονομεύουν ευθέως αυτή την πολιτική προσπάθεια και την αξιοπιστία των δεσμεύσεών σας.

Κύριε Υπουργέ Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Στρατιώτης, ο Αστυνομικός, ο λιμενικός όταν έχουν το “όπλο” τους στραμμένο μπροστά δεν πρέπει να ανησυχούν για την πλάτη τους. Μην ανοίγετε “κερκόπορτες” στα τείχη που έκτισαν, μη “ροκανίζετε το κλαδί που καθόμαστε”, μη δημιουργείτε ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Αναθεωρήστε την απόφαση, εάν έχει ληφθεί, και ξεκαθαρίστε τη σκέψη σας και την πολιτική που εισηγείστε.

Κύριοι Υπουργοί Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας, είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων σας έχουν στρατηγική αντίληψη και αντιλαμβάνονται τα γραφόμενα στην παρούσα, γνωρίζουν το πνεύμα και τις απόψεις των ανδρών και γυναικών που διοικούν, πώς κτίζεται το ηθικό και πώς καταρρακώνεται και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να σας εισηγηθούν αναλόγως. Λάβετε σοβαρά υπόψιν τις εισηγήσεις τους.

Στη γραμμή αντιπαράθεσης από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο δεν νοούνται μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών απροσδιορίστων προθέσεων, στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν παρεισφρήσει εξ τρεμιστικά στοιχεία και που την κρίσιμη ώρα μπορεί να αποτελέσουν τον παράγοντα που θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του εχθρού. Ακόμη και η απλή παρουσία μεταναστών σε χώρους εγγύτατα της μεθορίου αποτελεί ένα πρόσθετο μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα για τον αμυνόμενο, δύσκολο στη διαχείριση του σε κρίσιμες στιγμές.

Έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης η χώρα μας απέκτησε μια μοναδική ομοιογένεια, μέγα στρατηγικό πλεονέκτημα σε καιρό κρίσεως ή πολέμου και τώρα με το μεταναστευτικό γίνεται αποδεδειγμένη προσπάθεια αλλοίωσής της. Δεν είμαστε Γερμανία ή Γαλλία να αντέχουμε αρκετές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες μη αφομοιουμένων μεταναστών.

Επίσης οι Έλληνες συντάκτες της Συνθήκης δημιούργησαν στον Έβρο με τον πληθυσμιακό χαρακτήρα που προέβλεψαν ένα σημαντικό στρατηγικό ανάχωμα κατά πιθανής μελλοντικής απειλής εξ Ανατολών. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, σήμερα, 100 χρόνια μετά, που η απειλή αυτή πλέον έχει ξεδιπλωθεί ολοκάθαρα και η κατάθεση της Τουρκικής πρότασης για αναθεώρηση της Συνθήκης είναι στο τραπέζι, εμείς με τέτοιες ενέργειες να ρηγματώνουμε τα “αναχώματα”.

Γνωρίζετε καλά την εξειδίκευση και ευαισθησία των μελών της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα, και κυρίως από τον ακριτικό Έβρο, όχι μόνο από μέλη μας, αλλά και από απλούς φίλους, με εκδηλώσεις που κυμαίνονται από ανησυχία μέχρι αγανάκτηση και συλλαμβάνουμε το λαϊκό αίσθημα. Με την παρούσα, λοιπόν επιθυμούμε να καταθέσουμε αυτή την αγωνία και τις θέσεις μας για το όλο ζήτημα.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μην αναπτύξετε περαιτέρω την δομή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις εκτιθέμενες σκέψεις στη μεταναστευτική σας πολιτική και ιδιαίτερα στον προγραμματισμό των δομών φιλοξενίας μεταναστών στην γραμμή των πρόσω” από Έβρο μέχρι Καστελλόριζο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον σεβασμό σας στο λαϊκό αίσθημα. .

Με τιμή και σεβασμό
Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής Επίτιμος Διοικητής 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ” »

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης απάντησε στην επιστολή του Αντιστράτηγου διαψεύδοντας το ίδιο του το υπουργείο αλλά και όσα ο ίδιος έλεγε τον Σεπτέμβριο και πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα απάντησε ότι «δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με τη σημερινή χωρητικότητα της δομής».

Βέβαια πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή είχε δηλώσει πως στη δομή «προσθέτονται κρεβάτια», ενώ τον Σεπτέμβριο έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο Χίου πως η κυβέρνηση «επεκτείνει ήδη τη δομή στον Έβρο η οποία θα έχει ίδια χωρητικότητα με αυτή της Σάμου» (5000 άτομα).

Μάλιστα στις 29 Δεκεμβρίου υπήρξε προκήρυξη του υπουργείου Μετανάστευσης η οποία μιλούσε ανοιχτά για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, για τη «φιλοξενία» 1.500 παράνομων μεταναστών.

Τώρα, ποια από τις… 4 (!) εκδοχές που έχει δώσει ο κ.Μηταράκης ισχύει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, πάντως εφόσον δεν θα μεταβληθεί ο «αριθμός των προσωρινά διαμένοντων» γιατί αναβαθμίζουν τη δομή εν μέσω οικονομικής καταστροφής; Για να έχουν περισσότερο χώρο οι μετανάστες; Αφού ούτως ή άλλως προσωρινά διαμένουν, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό.

Όλόκληρη η απάντηση του Ν.Μηταράκη:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την κοινοποίηση της ως άνω επιστολής.

Η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζοντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, φυλάσσει με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας σύνορα και προστατεύει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργεία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες.

Όπως γνωρίζετε, στον Έβρο κλειστά κέντρα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ενώ το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012. Δομές φιλοξενίας και άλλα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών και θα συνεχίσουν να λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών, καθώς, σήμερα, συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής διαθέτει 75 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας (εκτός Έβρου).

Τονίζεται επίσης ότι, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο. Όπως επίσης τονίζεται ότι δεν σχεδιάζετε να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής.

Αποστολή της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας, ο υγειονομικός έλεγχος και η οργανωμένη μετακίνηση τους, σε υφιστάμενες δομές εκτός συνόρων.

Η σημερινή κατάσταση όπου επιτρέπεται σε αιτούντες άσυλο να μετακινηθούν ελεύθερα προς την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών λειτουργεί θελκτικά προς τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, συνεχίζοντας την πίεση στα χερσαία σύνορα μας.

Με τα προτεινόμενα έργα:
– Πρώτον, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης και λειτουργίας της δομής.

– Δεύτερον, αναβαθμίζονται οι προδιαγραφές ασφαλείας με την μετατροπή της δομής σε κλειστή / ελεγχόμενη και

– Τρίτον, δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι για την αντιμετώπιση δυνητικών έκτακτων αναγκών. Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τέτοιες περιπτώσεις καθώς και οι απαραίτητες υποδομές.

Ως αποτέλεσμα, η αναβάθμιση ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, ενώ η σημερινή κατάσταση προσωρινής διαμονής στον Έβρο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πλέον παράγει εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργεια μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.

Μετά τιμής,
Νότης Μηταράκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »