Αγοράζει κι άλλα Rafale το Κάιρο – Προσφέρει δορυφορική υποστήριξη η Μόσχα
Προετοιμάζεται για πόλεμο η Αίγυπτος, καθώς μετά από την επίθεση-μήνυμα στην αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των συνόρων και πλήρη ετοιμότητα για πολεμικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που η Γαλλία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη χώρα με επιπλέον μαχητικά.

Γαλλικά μαχητικά Rafale πίσω από τις επιδρομές στην Αλ Γουατίγια
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως μια σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου είναι παραπάνω από πιθανή πλέον, καθώς μετά από την απώλεια των συστημάτων αεράμυνας της Τουρκίας και των Τούρκων στρατιωτικών, η Άγκυρα ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση που πλήττει τα αιγυπτιακά συμφέροντα.

Την Κυριακή, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ενημερώθηκε για τα σχέδια του Αιγυπτιακού Στρατού για τη διασφάλιση του δυτικού άξονα των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη.

Αυτές οι πληροφορίες διατέθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Σίσι, του Στρατηγού Ταρέκ Αλ-Ζαχίρ, του Στρατηγού Μοχάμεντ Αλ Μπασάρι, του Στρατηγού Αμ Φράουκ και του Στρατηγού Μοχάμεντ Σάιντ Μούσαιντ, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, «ο Σίσι ενημερώθηκε για τα σχέδια και τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων να εξασφαλίσουν το δυτικό άκρο της Αιγύπτου, τα κοινά σύνορα με τη Λιβύη, τις βορειοανατολικές και νότιες κατευθύνσεις και όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις στα διεθνή σύνορα της Αιγύπτου”.

Επιπλέον θα εξεταστεί η κατάσταση των συνοοριακών λιμένων, σε συνεργασία και συντονισμό με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύγχρονων συστημάτων κινητής και οπτικής επικοινωνίας και τον αιγυπτιακό δορυφόρο Tiba 1.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος παρακολούθησε επίσης την εκτέλεση του έργου για τη δημιουργία του ενοποιημένου εθνικού κυβερνητικού δικτύου για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δημόσιας ασφάλειας, το οποίο υποστηρίζει τις προσπάθειες του κράτους σε διάφορους ασφαλιστικούς τομείς σε ολόκληρη τη δημοκρατία, με σκοπό την αξιοποίηση των τελευταίων σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για το όφελος της ασφάλειας και των υπηρεσιών σε κρατικό επίπεδο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής προεδρίας.

Ενισχύεται με Rafale από Γαλλία η Αίγυπτος
Η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αποκάλυψε, τη Δευτέρα, την ύπαρξη αιγυπτιακών-γαλλικών επαφών σχετικά με ένα πρόσθετο συμβόλαιο για τα μαχητικά Rafale.

Ρώσος αναλυτής: “Tα ρωσικά υποβρύχια μπορούν να εξαφανίσουν τον τουρκικό στόλο στη Λιβύη”
Η εφημερίδα ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με την MBDA για τις βιομηχανίες εξοπλισμού και πυραύλων σχετικά με τον οπλισμό των δύο ελικοπτεροφόρων «Mistral» και ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρόσθετη σύμβαση της κορβέτας «Gowind» ενδέχεται να ξαναρχίσουν στο μέλλον.

Η εφημερίδα επεσήμανε επίσης την ανάγκη της Αιγύπτου για νέα συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπών λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, και οι Ρώσοι από αυτή την άποψη προσφέρουν δορυφόρους για παρατήρηση και ηλεκτρο-οπτική παρακολούθηση, ενώ η γαλλική εταιρεία Thales επιδιώκει να παρέχει στο Κάιρο δορυφόρο για απεικόνιση, στην οποία ανταγωνίζεται την ιταλική εταιρεία Leonardo.

Η γαλλική εφημερίδα επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Παρισιού αναπτύσσονται λόγω της κρίσης με την Τουρκία και των φιλοδοξιών της στη λεκάνη της Μεσογείου, στη Λιβύη και στα πεδία φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η Αίγυπτος είχε λάβει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία τον Ιούλιο του 2016, καθιστώντας τον αιγυπτιακό στρατό τον πρώτο που συμπεριέλαβε τα εν λόγω μαχητικά στον αεροπορικό του στόλο, των οποίων η χρήση περιοριζόταν αποκλειστικά στις γαλλικές δυνάμεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »